Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Da vi skulle reise til Spania denne gangen måtte jeg sikre meg nok lesestoff og da falt valget på Jon Kalman Stefansson sin trilogi Himmelrike og helvete, Englenes sorg og Menneskets hjerte som nå er utgitt som pocketbok og heter Gutten. Disse bøkene har vært på leselisten (TBR) min lenge og nå lå en lang flytur og mange dager med lesemuligheter foran meg. Jeg ble ikke skuffet! Boken forteller om Gutten, foreldreløs, men med gode og intense minner om familien sin. Faren som drukner mens han er ganske liten, moren og lillesøsteren som han har kjære minner fra. Moren måtte sende han og broren fra seg fordi hun ikke hadde mulighet til å ta seg av dem, men hun skrev brev til Gutten for at han ikke skulle glemme faren og familien sin. Gutten har disse brevene med seg og leser dem mange ganger, kan dem egentlig utenatt, men tar vare på dem som skatter. Vi treffer ham første gang som mannskap på en fiskebåt. Det er tøffe forhold og noen av de andre av mannskapet er spesielle typer med en ganske rå innstilling til livet. Gutten finner en venn i Bardur som vil ha et annet liv og som leser bøker og memorerer dikt. Bardur har drømmer om å komme til Plassen, arbeide seg vekk fra båten og leve med kjæresten. Han og Gutten har fått jobb hos butikkeier Leo til sommeren, nå er det bare de siste harde vintermånedene igjen før de skal begynne på et nytt avsnitt. Bardur kommer ikke så langt, han fryser ihjel og Gutten rømmer fra fiskerlivet og kommer til Plassen der han får husly og arbeid hos Geirthrudur. Hun er en dame med et rykte! Hun var gift med en rik mann i bygda, han døde og hun overtok hans virksomhet og startet sin egen servering. Dette falt de andre kjøpmennene tungt for brystet og broren til den mektigste handelsmannen på stedet ser det som sin plikt å få Geirthrudur inn i ekteskapets rammer og en «akseptabel» oppførsel. Hun har ingen planer om å følge dette pålegget, men etterhvert blir det stadig tøffere for henne. Gutten får arbeid hun Geirthrudur og hennes høyre hånd Helga sørger for at han er i stadig aktivitet. Han får lære engelsk og blir satt til å oversette Othello slik at de kan ha høytlesing om kveldene. Han må også lære å lese opp og det volder ham noen utfordringer. Vi får møte postmannen Jens som rir mellom bygdene og noen ganger helt til Reykjavik. Det er legen som er overpostmester og han vil helst bli kvitt Jens og prøver på alle måter å få noe på ham slik at han kan bli rapportert inn som ubrukelig. Jens blir sendt på en rute han ikke kjenner fordi hjelpepostmannen er syk. Gutten blir sendt med ham og de strever seg igjennom snøføyk og uvær. De krysser fjorden og drukner nesten, men sammen klarer de å komme til en nedsnødd bondegård og får husly der. Gutten ser at det finnes bøker i huset og konen ber ham om å ta ut noen bøker til henne når de kommer til handelsmannen. De går videre, kommer ut av kurs og blir hjulpet videre. De strever og sliter, det skulle bære mot vår, men det snør og snør. De møter mennesker som gleder seg over besøk og vil at de skal bli, men Jens jager videre for å fullføre oppdraget sitt.

Dette er en fasinerende trilogi! Det er et nydelig språk. Det er flotte skildringer av møter mellom mennesker og vi følger Guttens utvikling fra en forvirret ung mann til en som til slutt følger sin indre stemme og vet hva han må gjøre. Boken gir et bilde av Island og det tøffe livet til fiskerne, fattigdommen på bygda og kjøpmennenes grådighet, men også de gode møtene mellom mennesker, rausheten overfor de som er på vandring og ikke minst hvor viktig litteraturen er. Les denne, jeg sier dere – les denne!

2 kommentarer om “Gutten

  1. bentebing sier:

    Takk for dette Astrid Terese! Du har noe å glede deg til, om ikke annet. Biblioteket i min kommune har heldigvis åpnet opp for bestillinger så igår satt jeg og la inn en dugelig bestilling. Jeg håper bare at dette går fort over slik at vi igjen kan gjenoppta godet med å tusle i hyllene og hente bøker etter behag.

    Liker

  2. astridterese sier:

    Disse bøkene er også på min leseliste. Noen bibliotek åpner opp for bestillinger på nettet som du kan komme og hente på utsiden. Dessverre har ikke mitt bibliotek valgt dette, for da skulle jeg vilkelig ha lånt denne! Det fikk jeg lyst til nå etter å ha lest hva du skriver. Til det står de på listen 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: