Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Det er forfatteren Jon Ewo som står bak 9. april 1940 og 8. mai 1945. Boka ble laget på oppdrag fra Ena forlag og kommer ut i forbindelse med at det er  80 år siden andre verdenskrig startet og 75 år siden den ble avsluttet. Det er en dramatisk historie i seg selv. Disse krigsårene var livsforvandlende for oss som nasjon og vår oppfatning av hva det vil si å være nordmenn. Dette klarer Jon Ewo å formidle på en god måte gjennom korte glimt av det som skjedde rundt i landet under invasjonen fra Tyskland og gjennom små portretter av menneskene midt i dramatiske avgjørelser som må tas av forsvar og regjerning og de vanlig menneskene som må bryte opp fra det kjente og inn i det ukjente og usikre. Vi kjenner på desperasjonen og vi kjenner på spenningen gjennom korte, tydelige setninger. Ewo skriver om krigen og hvor overraskende den kom på alle i Norge og han skriver om den etterlengtede freden som endelig kom etter fem lange år.

Dette er en bok for ungdom som kanskje ikke har hørt eller lest så mye om andre verdenskrig tidligere. Boka gir et godt innblikk i disse to dramatiske dagene som vi fortsatt markerer. Det er driv og spenning i boken, jeg ble faktisk sittende oppe til jeg hadde lest den ut (!) selv om jeg har lest en god del om krigen – og visste hvordan det gikk… Ewo skriver med stor formidlingsglede og jeg vil særlig berømme hvordan han skriver om prosessen bak boka med utvelgelse av stoffet og hvordan fakta og fiksjon blir brukt i framstillingen. Jeg synes at kapittelet Hva skjer videre? som er med i begge delene av boka  er med på å øke verdien av prosjektet for her er det rom for refleksjon og samtale. Dessuten – en grundig litterturliste for de som vil lese mer, veldig bra! Både forfatter og forlag fortjener ros for denne boka. Jeg fikk tilsendt boka fra Ena Forlag og takk for det!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: