Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Hilary Mantel fortsetter i Falkejakt sin fortelling om Thomas Cromwell og hans liv og tjeneste for Henrik den 8. Den første delen av Cromwells liv har forfatteren skrevet om i Ulvetid. Falkejakt begynner i 1535, Henrik er gift med Anne Boleyn, hun som lovet ham arvinger, men har til nå bare har klart å produsere Elisabeth som fortsatt lever. Han har brutt med Roma og paven, det er sterke krefter som ønsker at han skal kvitte seg med Anne og komme i dialog med Roma igjen. Ikke minst ønsker de at Katharinas datter Maria skal bli tatt inn i varmen og anerkjent som Henriks legitime datter og mulige etterfølger. Thomas Cromwell har blitt en rik og mektig mann. Han er kongens nærmeste rådgiver og han er den kongen setter til å gjøre det han selv ikke vil ha noen befatning med. Han reiser hit og dit for å bringe kongens budskap til de rette personene og han er den som samler informasjon om klostrenes drift og eiendeler. Klostrene er nå overdratt til kongen og Henrik har et umettelig behov for penger. Forholdet mellom Henrik og Anne kjølner veldig og kongen drar på jakt for å adsprede seg. Han kommer til slottet til familien Seymour og fatter der interesse for Jane. Hun er en av Annes hoffdamer, men slikt har aldri hindret Henrik å søke det han vil ha. Anne blir gravid igjen og Henrik vender noe motvillig tilbake til henne, når hun aborterer etter noen måneder flammer interessen for Jane opp. Hun og hennes familie er imdilertid bestemt på at det ikke blir noe av noe forhold mellom Henrik og Jane før Anne er ute av bildet. Henrik forteller Cromwell at Anne egentlig er en trollkvinne og har forhekset ham til å gifte seg med henne og ber ham sette igang undersøkelser som underbygger dette. Cromwell finner imidlertid ut at Anne har hatt mange beilere og om de faktisk har vært elskerne hennes er ikke sikkert, men utsagn, rykter og forklaringer under avhør fører til at hun blir dømt for høyforrædri. Flere av de unge mennene som svermet rundt henne og hun selv blir dømt til halshugging som blir gjennomført i mai 1536. Cromwell følger med og tenker sitt om både kongen, adelsmennene som er omkring ham og situasjonen til England i det hele tatt. Han er dypt lojal mot kongen, men ser likevel hans svakheter og ikke minst gjennom sitt nettverk av kontakter har han god oversikt over hva som rører seg i de forskjellige leirene.

Hilary Mantel skriver medrivende og interessant om Cromwell, Henrik den 8. og tiden de levde i. Jeg ble stadig sittende å google på personer som blir nevnt og jeg ble så imponert over research arbeidet hun må ha gjort for å kunne skrive denne romanen. Det er etterrettelig, det er spennende og det er underholdende. Hun har utgitt bok nummer tre om Cromwell på engelsk The Mirror and the Light, boken er underoversettelse til norsk nå og forlaget håper å lansere den i september i år, den vil da få tittelen Speilet og lyset. Det er bare å glede seg! Mens vi venter: les de to første bøkene om Thomas Cromwell, anbefales på det varmeste!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: