Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Thomas A. Clark har skrevet flere diktsamlinger som er oversatt til norsk av Per Olav Kaldestad. Dei hundre tusen stadene er den siste i rekken og er en diktsyklus. Diktene er beskrivelsen, opplevelsen og fortolkningen av en fottur fra sjøkanten opp på fjellet og ned igjen alt i løpet av en dag. Det er naturbeskrivelser og vandrerens opplevelse av naturens lukter, lyder og fysiske trykk, som når du ligger på marken og kjenner den under deg. Noen av diktene skapte noen frydefulle bilder inne i hodet mitt, slik som dette her:

 

 

 

Om du legg deg strekk ut
i det høge graset
blir vekta di fordelt
over odden
for å kvila like varsamt
på det flatklemde graset
som himmel på hav (s.47)

Det er de helt konkrete opplevelsene  og også følelsene som kan dukke opp når naturen blir overveldende både i det små og i det store.

det du føler
kan du romma
det du ser
vil du bli (s.83)

Det er vakkert, det er bildeskapende for meg som leser og opplevelsen av det vidunderlige ved å gå og være i bevegelse blir tydelig.

Boken har den engelske teksten på venstre siden i oppslaget og den norske oversettelsen på høyre side. Dette er en berikelse, for da kan man velge hvilken utgave som skal leses og ikke minst sjekke hva Clark skrev og hvordan de samme linjene kommer ut i Kaldestad sin oversettelse. Jeg vil tro at oversetteren har hatt sine utfordringer, når jeg sjekket den engelske teksten var det av nysgjerrighet, ikke fordi det lugger. Jeg duver med i teksten fra fjæresteinene til fjelltoppen og tilbake igjen i ren nytelse. Boka er utstyrt med et interessant etterord av Per Olav Kaldestad og utgitt på Nordsjøforlaget. Jeg kan bare varmt anbefale boka.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: