Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Pow wow er Tommy Orange sin debut som forfatter. Han har fått stor oppmerksomhet med denne boken og flere omtaler den som et mesterverk. Pow wow er en samling for indianere og urinnvånere og en stor begivenhet. Romanen introduserer oss til en lang rekke mennesker som bor i Oakland der det skal arrangeres Big Oakland pow wow. Vi blir presentert for tolv personer som skal på pow wowen og som er indianere eller ønsker å være det. De har alle sine motiver for å være der og tilsynelatende er det ingen forbindelse mellom dem, men etterhvert viser det seg at her er det flere bånd som knytter dem sammen. Alle strever med å få dagene og økonomien til å henge sammen. De fleste har et rusproblem og de lever hos besteforeldre eller alene. Noen forbereder seg til pow wowen ved å øve seg på å danse, andre er med som arrangørerer, en skal være konfransier og noen har kriminelle planer. Dagen rykker stadig nærmere og fortellingene om de forskjellige deltakerne gir et tydeligere bilde av hvem de er og hva fortiden har gjort med dem. Det er intenst og jeg sitter og håper at dette skal gå bra.

Boka innledes med et forord om indianeres liv i USA idag, om hvordan fortiden preger indianernes syn på seg selv og hvordan kommersielle krefter har stigmatisert og sementert bildet av indianere. Midt i romanen er det også et «Mellomspill » der forfatteren skriver om pow wow, om blod og om etternavn. Det var de hvite erobrerne som ga dem etternavn og forfatteren skriver om forskjellen på et «snekret» etternavn og et som er et lite dikt.

Romanen er som et kraftig rop om identitet og samhørighet. Jeg ble minnet på hvor viktig identitet er når du vokser opp og skal finne din plass i verden. Hvordan kan du finne den når ingen forteller deg om familiens historie, hvem du er i familien og hvor din spesielle familie hører til i samfunnet? Flere av personene er nettopp på leting etter hvem de er som indianere. Noen søker på YouTube for å lære seg dansene, andre søker opp folk som kanskje har en historie å fortelle, men er det nok? Alle personene kommer fra underpriveligerte miljø og jeg satt å tenkte hvorfor skriver han ikke om de som klarer seg ok? De må også finnes. I neste øyeblikk kom tanken kraftig tilbake, hvordan kan man finne ut hvem man er uten at noen forteller, hvordan kan man begynne å se på seg selv og sin historie med stolthet om ingen forteller deg at dette er en viktig del av vår felles menneskelige arv? Jeg fikk noe å tenke på. En spennende, spesiell og rystende bok. Anbefales!

6 kommentarer om “Pow wow

 1. bentebing sier:

  Jeg leste faktisk boka på svensk (mye billigere og null ventetid). Jeg likte boka særlig godt fordi mannen har en sak. Han er selv indianer og måten han skriver om viktigheten av identitet på, gjør inntrykk. Jeg håper du får boka snart og at du liker den. Takk for kommentar!

  Liker

 2. Ingalill sier:

  Jeg står i kø på denne på bib. Engelsk lydbok. Omtalen din får den til å høres enda bedre ut enn jeg trodde. (Hørte en podcast som var ambivalent, men nå greier jeg hverken huske hvorfor eller hvilken, som egentlig betyr at jeg ikke burde nevnt, men..). Tar det for lang tid går jeg for norsk e-bok…

  Liker

 3. bentebing sier:

  Den var sikkert helt topp på engelsk! Jeg leste den på svensk(!), men en godt skrevet historie er god uansett😀 . Takk for kommentar!

  Liker

 4. Jeg elsket denne boken og har lest den to ganger på engelsk. Glad for at du lot deg sjarmere også 🙂

  Liker

 5. bentebing sier:

  Gjør det, den er verd en lesing😀 Takk for kommentar!

  Liker

 6. Tine sier:

  Har sett denne boken flere ganger, men ikke festet meg ved den. Nysgjerrigheten er herved pirret, så du skal bare se at jeg finner frem til den 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: