Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Er dette tiden for å lese Pesten av Albert Camus? Det kan alltid være tid for å lese Pesten, for dette er en bok med mange lag i historien og har noe å si oss til enhver tid, tror jeg. Boken kom ut for første gang i 1947 og ble tolket som en dyster allegori over nazismen og slik leste nok jeg den og første gangen. I 2020 kom det ut en ny oversettelse og det er en anderledes opplevelse å lese den nå. Språket er lett og ledig, det er en god flyt og dette gjør lesingen til en god opplevelse. Romanen er satt til byen Oran i Algerie. Dette er selvsagt en fiksjon, men Camus som selv var fra Algerie kjente miljøet godt, samtidig er byen beskrevet i så generelle vendinger at den blir ikke så eksotisk som jeg kanskje ville ha tenkt med Algerie som utgangspunkt. Det er legen Rieux som er fortelleren og han introduserer oss til journalisten Rambert, rådhusfunksjonæren Grand, den ensomme Tarrous som noterer alt, presten Paneloux og smugleren Cottard. Rieux møter vaktmesteren som kommer med en mengde døde rotter og rottene bare øker på før menneskene også begynner å dø. Det er ikke så mange til å begynne med, men så stiger tallene og byen blir sperret av. Byens prefekt/ordfører ønsker å lage så lite oppstuss av dette som mulig, men tallenes tale er klare og byen blir sperret av. De som er i byen må bli der og de som er utenfor og gjerne vil inn, må bli utenfor. Dette skaper rom for oppfinnsomme folk som vil smugle både folk og varer inn og ut av byen. Journalisten Rambert vil ut av byen og komme hjem til sin kone. Han tar kontakt med Cottard som igjen fører han til mulige hjelpere. Dette er en prosess som tar tid og i mellomtiden blir han med legen Rieux og hjelper til der han kan. Han sier til seg selv at han gjør dette som en del av sitt yrke, å gi en rapport av virkeligheten i en pestrammet by. Men Rambert forandrer seg i møte med Rieux´s utrettelige arbeid for å helbrede og lindre smertene de pestrammede opplever. Rieux selv arbeider nesten dag og natt i hele perioden. Han gjør det han kan med de midlene han har og han venter på et serum som skal få bukt med pesten.

Det er merkelig å lese denne romanen når vårt eget land og alle land rundt oss har stengt ned på grunn av COVID-19, en pandemi i vår tid. Likevel er det en bok som jeg ikke knytter en direkte kontakt til dagens krise, men heller som en roman med mange fortolkningsmuligheter. Jeg ble mest opptatt av menneskene vi møter i boken. De er i en vanskelig situasjon, noen fortsetter som om ingenting har skjedd, mens andre bruker sine evner, penger og kontakter til å sikre seg goder. Andre går inn i hjelpearbeidet og setter livet sitt på spill, mens andre igjen går fra å være jålete egoister til å sette andres vel framfor sine egne interesser. Det er en mangfoldig bok, den kan leses flere ganger med stort utbytte. Jeg fikk boken som leseeksemplar fra Solum/Bokvennen.

4 kommentarer om “Pesten

 1. bentebing sier:

  Dette er jo ikke en feelgood bok, men det er en bok som bør leses og som sagt den nye oversettelsen er virkelig god. Lykke til med sommerlesingen😉 Takk for kommentar!

  Liker

 2. astridterese sier:

  Jeg fikk denne boken i posten og jeg lurer på om det kanskje er en fin sommerbok. Jeg har begynt å lage en hag, men som vanlig legger jeg ofte for mange bøker i haugen. Du skriver godt om den og sier meg at jeg hvertfall må ha den på listen over bøker som skal prioriteres 🙂

  Liker

 3. bentebing sier:

  Da må du lese den nye oversettelsen, den er så god! Takk for kommentar😀

  Liker

 4. Tine sier:

  Flott omtale, jeg kjenner at dette er en roman jeg gjerne leser igjen en gang 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: