Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Jeg har lest de forrige bøkene til Jenny Erpenbeck som har kommet på norsk og igjen er jeg fasinert av hennes romankunst. I Hjemsøkelse skriver hun om et hus utenfor Berlin. Dette huset er bokens omdreiningspunkt der vi følger menneskene som flytter inn og ut av huset. Det begynner med den jødiske tøyhandleren som gjør huset om til et sommerparadis på 1930-tallet. Så kommer arkitekten som betaler staten for å «avjødifisere» eiendommen. Han bor der til han må rømme fordi han har kjøpt skruer i Vesten. Den ene etter den andre kommer inn og huset blir det samme eller kanskje ikke, for alle forandrer noe i huset eller på eiendommen. Det er bare gartneren som er den samme og som daglig eller i følge sesongen gjør de samme tingene. Han er den eneste som går igjen i romanen ellers skifter eierne og vi får høre små biter av deres liv som igjen gir et bilde av Tysklands historie fra 1930 og framover mot vår tid.

Dette er en roman på 170 sider, men den inneholder så mye mer. Erpenbeck skriver vakkert, poetisk og jeg som leser trenger full konsentrasjon for det tar noen øyeblikk før jeg vet hvem som «snakker» i hver sekvens. Samtidig er det en bok som jeg ikke vil skal slutte og jeg vet at nå kommer jeg til å virre omkring for å finne en bok som kan oppta meg like mye som denne gjorde. Anbefales!

2 kommentarer om “Hjemsøkelse

  1. bentebing sier:

    Tusen takk, Tine😀 Ja, hun klarer virkelig å få ordene til å utvide seg.

    Liker

  2. Tine sier:

    Det er utrolig hvordan hun kan få fortalt så mye, med så få ord, flott omtale Bente!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: