Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Nordhordland Litterære Selskap holder på å lese seg Jorda rundt på 12 bøker og denne gangen skal vi lese Alicia Giménez-Bartlett sin bok Mørke netter i Barcelona; en Petra Delicado krim. Forfatteren har blitt omtalt som en av Spanias beste krimforfattere, men når det gjelder krim så er det få ting som får frontene til å reise seg som når det er snakk om hva som er god krim. Politiinspektør Petra Delicado blir omtalt som ironisk, sterk, reflektert, søkende og sårbar og bare det får meg til å lure på hva dette kan være. Hun har en assistent Fermín Garzón som er en heller fordomsfull person, men med et varmt og omsorgsfullt hjerte for Petra. Petra har vært gift to ganger og sverger til et ensomt og rolig liv, men likevel ender hun opp i et forhold til en heller eksentrisk psykiater i denne historien. Romanen begynner med at det blir varslet om et lik på en benk i en park. En utligger er blitt myrdet, men er det bare et tilfeldig drap? Petra og makkeren arbeider med saken og de ruller etterhvert opp et nettverk av svindel der veldedige organisasjoner er involvert. Pene borgere er ikke så pene som det ser ut til og voldelige metoder blir brukt for å tjene mest mulig penger. Den unge konstabelen Yolanda jobber på en lokal politistasjon, hun er nyansatt, men på grunn av sin lokalkunnskap og ikke minst iver blir hun med Petra og Fermín på å løse dette mysteriet. Teamet tråler seg gjennom mørke gater og områder som absolutt ikke ligger i turistløypa. Petra og Fermín går på bar mellom hvert oppdrag og de av oss som har vært litt i Spania vet at en del av kulturen er å gå på bar og «tomar algo». Petra reflekterer over livet, hendelser  og vi blir sakte kjent med henne. De andre kommer noe i bakgrunnen, men siden de kommer fra forskjellige sosiale lag har de noe å tilføre hverandre og de har repekt for hverandre.

Det er en morsom, men forglemmelig krim. Petra og Fermín har en kvikk dialog seg i mellom, jeg lo godt noen ganger. Forfatteren får frem at Spania har et klassedelt samfunn og at familien er en viktig hjørnestein i samfunnsstrukturen. Fermín har en sønn som er homofil og når han kommer på besøk med kjæresten har Fermín store problemer med å godta dette forholdet. Petra tilbyr ham å bo hos seg mens paret bor i hans leilighet. Etter noen runder med sterk tvil sier Fermín ja og denne ordningen fører med seg noen kostelige scener. Fermín og sønnen kommer til en forståelse, for farskjærligheten er like glødende selv om de ser forskjellig på ting. Det er en koselig krim, hvis man kan si det på den måten. Skal du slappe av med en krim, så hvorfor ikke denne?

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: