Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Michael Stilson har skrevet teksten og Luis Guaragna har laget tegningene i denne tegneserieboka Elastico; Når du må tape alt for å vinne. Dette er boka om Ibra (Ibrahim) som vil bli fotballspiller på høyt nivå og som må kjempe både med seg selv og rivalen Oscar. Ibra og Oscar spiller på samme lag, men da Ibra ikke sender ballen til Oscar og det er han som får æren av et avgjørende mål, ryker de i tottene på hverandre. Konflikten blir sterkere ved at Oscar gjør sitt for å provosere Ibra. Han bestemmer seg for å bli sterkere og lager en plan som han følger til punkt og prikke. Denne planen gjør at han ikke lenger er sammen med vennen Albert og han kommer stadig for sent til timene. Hedda finner ballen Ibra har gjemt unna slik at han kan trene både før og etter skolen og de begynner å trene sammen.   Krangelen mellom Oscar og Ibra spisser seg til, Ibra spytter Oscar i ansiktet og blir utvist fra laget. Ibra må trene på egen hånd, men Hedda stiller opp og de trener sammen for å vinne skolecupen. Oscar har blitt tatt ut på landslaget, men ikke Ibra og han blir veldig sur. Han er ikke mottakelig for oppmuntring fra Hedda og sårer henne ved det han sier. Hun går og Ibra er uten treningspartner og venner. Hva gjør han nå?

Personlig har jeg ikke peiling på fotball og jeg ser aldri en kamp om jeg kan unngå det. Jeg ser gjerne Dagsrevyen og fordi jeg gjerne vil se værmeldingen blir jeg hver dag tvangsforet med fotballreportasjer. Hvorfor skulle jeg da lese en bok om fotball? Jeg fikk boka som leseeksemplar fra Ena forlag og da pleier jeg å lese bøkene som kommer. Jeg leste boka: kort fin tekst, flotte bilder og jeg så at seksåringen som var på besøk, ivrig fotballgutt, var oppslukt av boka. «Skal jeg lese den for deg?» spurte jeg. » Nei, farmor, nei, jeg leser bildene» sa han. Jepp, det gjorde han og jeg tenkte, hva er det som gjør denne boka så fengende? Etter en stund kom jeg på det – denne fortellingen har en perfekt dramakurve, det er et flott eksempel på start, spenningsoppbygging, konfrontasjon og løsning. Hovedpersonen forandrer seg, lærer noe nytt og tar konsekvensen av det han har lært. Illustrasjonene forteller det teksten ikke sier og skaper miljø og atmosfære. Blir jeg fotball interessert etter dette? Langt i fra, men det er frydefullt å lese en historie så godt fortalt som denne. Honnør til forfatter og illustratør!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: