Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Kiley Reid debuterte med denne romanen som har blitt nominert til Bookerprisen og fått utallige gode anmeldelser allerede. Hovedpersonen i romanen er Emira Tucker, 25 år gammel,  svart, har en utdanning, men aner ikke hva hun skal gjøre med livet sitt. Hun bor i Philadelphia og jobber som barnevakt for den tre år gamle Briar,en meget alvorlig og ettertenksom liten jente. Forledrene til Briar er Alix Chamberlain, hvit influenser og velstående. Mannen Peter jobber på den lokale TV-stasjonen. Vi møter Emira når hun er på fest en sen kveld og får en telefon fra Alix som ber henne komme for å hjelpe dem i en kritisk situasjon. Emira er blakk og sier ja, til tross for protestene fra vennene sine. Hun kommer til huset og tar med seg Briar til en døgnåpen dagligvare butikk. Emira er kledd for fest og ser på ingen måte ut som en barnepike. En hvit kvinne gjør vakten oppmerksom på svarte Emira og det hvite barnet og vakten spør henne ut om hvorfor hun er der og hennes relasjon til barnet. Emira svarer så godt hun kan, men blir ikke trodd og temperaturen stiger. Hun ringer til sjefen sin Peter Chamberlain og han kommer og forklarer situasjonen. Hendelsen løser seg opp, men en mann som har filmet episoden og tilbyr Emira filmen som hun kan bruke til å få penger fra butikken og få vakten sparket. Emira vil ikke ha filmen og helst ikke noen oppmerksomhet. Kelly som mannen heter tilbyr seg å sende filmen til henne og hun ber han slette den på sin telefon. Ekteparet Chamberlain er svært oppskaket over det som har skjedd og prøver på forskjellige måter å gjøre det godt igjen. Alix vil gjerne bli venner med Emira, men hun på sin side er mer opptatt av Briar og relasjonen til henne. Alix har bodd i New York lenge før de flyttet til Philadelphia. Hun er ganske overbevist om at livet er i New York og følgerne hennes må på ingen måte få ferten i at hun ikke lenger bor der. Hun har noen venninner som er i samme sosiale skikt som henne og de treffes for å snakke om livet, gi hverandre råd og nå særlig om hvordan Alix kan dyrke vennskap med Emira.

Emira treffer Kelly og de blir et par. I et forsøk på å nærme seg et vennskap med Emira inviterer Alix henne og kjæresten hjem til dem i et selskap. Alix har virkelig dratt på for å gjøre selskapet imponerende, men da Emira kommer og det viser seg at kjæresten er en som Alix var sammen med på skolen – og som dumpet henne, blir hele affæren særdeles pinlig. Emira morer seg over dette sammentreffet, men Kelly og Alix er sjokkert på hver sin måte. Alix vil advare Emira mot Kelly og menn av hans type, mens Kelly prøver å overbevise Emira om Alix sine rasistiske holdninger.

Dette er en interessant roman fordi den tar opp den strukturelle diskrimineringen og den viser hvordan oppriktig menneskelig interesse kan bygge broer. Anbefales!

4 kommentarer om “Litt av en tid

 1. bentebing sier:

  Takk for det! Jeg har hatt denne liggende på kladd så lenge at jeg lurte på hvilken bok det egentlig var… Jeg må si jeg ser fram til neste bok av henne, det kan bli veldig spennende!

  Liker

 2. bentebing sier:

  Ja, gjør det! Hun er en interessant stemme og jeg tror dette vil være en bok som passer godt til en litteraturgruppe, hvis du er med i noe sånt

  Liker

 3. Marianne sier:

  Fristende omtale! Ikke lest noe av forfatteren tidligere. Denne må noteres.

  Liker

 4. Tine sier:

  Flott omtale Bente, jeg likte også boken veldig godt 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: