Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Bare en mor er den fjerde boken om Ingrid Barrøy som bor på øya Barrøy på Helgelandskysten. Roy Jacobsen skaper med dette en unik fortelling om Ingrid og folkene hun har bodd og bor sammen med. Vi møtte henne første gang i De usynlige , deretter i Hvitt hav og Rigels øyne og nå i denne boken hvor vi befinner oss i etterkrigstiden og gjenoppbyggingen av landet. Vi møter Ingrid i det hun får brev fra venninnen Marianne og vet med seg selv at dette blir det vanskelig å svare på. Hun er travel, men er likevel i stand til å ta seg av Mattis eller Mathias som han er døpt. Han er sønnen til Johannes Hartvigsen som giftet seg med en av døtrene til en av byens mektigste menn. Johannes var fattig, var skipper på melkeruta og hadde et lite gardsbruk. Noen år etter at sønnen er født, det er mange som lurer på om det virkelig var han som var faren, stikker moren av og lar de to være alene på bruket. Mathias må være med faren på melkeruta, han blir lett sjøsyk og Ingrid tilbyr ham å vente hos dem til faren vender tilbake etter å ha tatt hele runden sin. Han har stadig vært hos Ingrid og lekt med datteren Kaja og de andre barna som bor der, men en dag kommer ikke faren tilbake og ingen ser noe mer til han. Ingrid tar seg av Mathias og sørger for at det han har krav på av farens eiendeler kommer ham til gode. Det er familien og familiens behov som er det viktigste for Ingrid. Hun passer på at de har mat og klær, at barna får gå på skole og at de har det trygt. Det er glede og trygghet, men det er også sorg og savn. Det er alltid noe som skal gjøres, men det skjer i harmoni. Susanne reiser til Oslo og får seg mann, leilighet i blokk og barn og som skriver til Ingrid om alle herlighetene i det moderne bylivet. Ingrid fatter det ikke, men gleder seg over en mer tilfreds og glad person som vender tilbake til Barrøy på sommerferie.

Roy Jacobsen skriver nært og fint om folk og miljø. Han er på deres side og viser både deres styrke og svakheter. Det er nydelig gjort og jeg håper på en ny fortelling om Ingrid, Barrøy og folket der. Jeg tror nok jeg vil anbefale å lese alle bøkene i rett rekkefølge,for Bare en mor lener seg på de foregående. Dette burde ikke være noe stort offer for her har du godt lesestoff en god stund fram over.

2 kommentarer om “Bare en mor

  1. bentebing sier:

    Ja, synes du ikke at den liksom legger litt opp til det? Jeg håper…. Takk for kommentar!

    Liker

  2. Tine sier:

    Enig med deg, les alle bøkene, også krysser jeg også fingre for at det kommer enda en bok 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: