Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Jeg har lenge hatt lyst til å lese Det som forsvinner av Brit Bennett fordi den har vært heftig omtalt i engelsk språklige medier. Det er en lykke at den er kommet på norsk og i en lett og god språkdrakt. Boken handler om tvillingsøstrene Desiree og Stella som vokser opp i en bitteliten by i Sørstatene. I denne byen bor det svarte med lys hud og noen av dem blant annet Stella kan gå som hvit. Søstrene opplever at faren deres blir drept av en gjeng hvite menn som trenger seg inn i huset deres. Moren blir alene og må forsørge seg selv og jentene ved å vaske klær og gjøre husarbeid for andre. Jentene er flinke, men det er ikke snakk om noen collegeutdanning for nå trenger moren hjelp for å få endene til å møtes. Stella kjenner på lengselen etter å lære mer, mens Desiree er mer opptatt av å komme seg vekk fra byen og alt det den bærer med seg. En dag setter de seg på bussen og reiser til New Orleans. De er ikke mer enn seksten år, og vet lite om livet utenfor hjembyen. De får jobb og et lite krypinn. Det er hardt, men de er fulle av pågangsmot. Stella går på et kunstmuseum en dag det bare er inngang for hvite og hun blir ikke stanset. Denne opplevelsen får henne til å føle en form for frihet som hun ikke har kjent på tidligere. Hun søker på en jobb som sekretær i et hvitt firma, der den eneste kvalifikasjonen er at hun skal ha en pen håndskrift. Hun er kvalm av angst for å bli avslørt som svart, men hun får jobben. Desiree erter henne, men Stella ser på dette som en mulighet til å komme seg vekk fra alt. Sjefen ber henne bli med til Boston og hun takker ja. Hun reiser uten å gi noen beskjed til Desiree og forsvinner ut av livet hennes. Desiree er fortvilet og lei seg. Hun leter etter Stella, men hun er og blir borte. Desiree flytter til Washington der hun begynner å arbeide som fingeravtrykkleser for FBI. Hun treffer Sam som er advkat, kullsvart og skal det vise seg svært voldelig. De får en pike, Jude, som er like mørk som faren, men etter flere episoder der Sam holder på å slå henne helseløs, rømmer hun med datteren til moren som fortsatt bor i hjembyen. Desiree treffer igjen en mann som hun var forelsket i da hun var ung og de begynner et forhold. Vi møter igjen Stella som nå bor i Los Angeles i et meget pent hvitt strøk. Hun nyter å gjøre ingenting, men alt forandrer seg da en svart familie flytter inn i nabohuset. Beboerforeningen er i opprør og Stella er også med på at de absolutt ikke må få flytte inn. Det blir likevel slik at de flytter inn og Stella blir venner med kona i huset. De er mye sammen og ryktene begynner å gå. Stella passer på hun er bare sammen med sin fargede nabo og datteren når de ikke blir sett av andre. Dette fører til en konfrontasjon og Stella er igjen ensom. Stella og mannen har en datter som ligner faren, svært lys med blå øyne. Datteren, Kennedy, vokser opp og begynner å stille spørsmål om morens barndom, men Stella viker unna. Jude har begynt på UCLA, men trenger penger og tar ekstra jobber. På en av disse treffer hun Kennedy og da hun ser moren, Stella, raser alle historier om den forsvunne tvillingsøsteren inn over henne.

Dette er en fasinerende bok om søsterskap, familie, raseskille og kjærlighet. Jeg tror dette er en av de beste bøkene jeg har lest om dette i den senere tid. Bennett klarer å få fram det dype skillet som er mellom svarte og hvite. De mentale skillene som er på begge sider og hvordan dette griper inn i alt i samfunn og i familieliv. Desiree lengter etter søsteren. Stella har valgt vekk sin familie fordi hun har «passert» og dermed kan man tro har valgt for sin datter og niese også, men de to, Jude og Kennedy holder kontakten og det gir grunn til håp om at familie er strekere enn hudfarge. Jeg vil virkelig anbefale denne boka, den er vel verdt å lese.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: