Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Nordhordland Litterære Selskap er så smått i gang igjen etter diverse utsettelser på grunn av Covid-restriksjoner. Det er sommerferie nå og når vi møtes i august skal vi snakke om Mine drømmers land som er første bok i en trilogi av Merice Briffa. Briffa er en australsk forfatter som er mest kjent for sine familie/slekst romaner med handling fra Australia. Romanen begynner i 1844, vi er i Cornwall, England og vi blir introdusert for Meggan Collins som ser sin vakre, eldre, søster Caroline ligge i armene til Rodney Tremayne. Collins-familien er gruvearbeidere, Tremayne- familien eier gruvene, landsbyen og så og si folkene som bor i den. Meggan løper av sted til gjemmenstedet sitt og roer seg ned ved å synge. Con Trevannick som er fostersønn i familien Tremayne hører henne og blir helt betatt av både stemmen og Meggan, men hun som er tolv år synes han er gammel og stikker av. Moren i familien Collins vil at Caroline skal gifte seg med Tom Roberts som også arbeidet i gruvene, men Caroline stritter imot. Da det kommer for en dag at Caroline er gravid, forteller moren hvorfor hun ikke kan gifte seg med Rodney. Det er ikke bare klasseforskjellen, men det er og en annen hemmelighet som skjuler seg i familiens historie. Caroline kaster seg ut i dyp gruvesjakt og dør, familien pakker sammen alle sine eiendeler og flytter til Australia. I Australia er det også gruvedrift og mennene i familien får raskt arbeid. Moren mistrives og føler en enorm skyld for datterens død. Meggan har en drøm om å bli sangerinne, men moren prøver å dra henne ned på jorden ved stadig å gi henne huslige oppgaver. Meggan redder en liten gutt fra å drukne og familien til barnet spør om hun vil vli barnepike for gutten og søsteren hans. Hun tar gladelig i mot tilbudet og flytter til familien som bor et stykke unna gruvebyen. Familien Heilbuth oppdager snart Meggan sin vakre stemme og ber henne synge i selskaper de holder og hun opplever å bli verdsatt både hos familie og gjester. En dag får de besøk av Con Trevannick og Jenny Tremayne som er på leting etter Rodney Tremayne. Etter at Carloine døde, hadde Rodney et voldsomt oppgjør med faren og rømte deretter fra England. Nå er faren alvorlig syk og vil gjøre opp med sønnen. Ryktet har fortalt at han er i Australia og de leter over alt. Con og Jenny er forlovet, men det er Meggan Con er opptatt av og Meggan har etterhvert fått sterke følelser for ham. Con vil gjennomføre planen om å gifte seg med Jenny og Meggan prøver å kvele alle gode følelser for ham. En av dem som beundrer Meggan og stemmen hennes er den rike David Westoby. Han vil gifte seg med henne og sørge for at hun får utvikle seg som sanger. Hun elsker ham ikke, men er gladd i ham på en vennskapelig måte. Når Con har reist for å gjøre «sin plikt» bestemmer Meggan seg for å ta imot tilbudet og de gifter seg. Brødrene til Meggan vil flytte til området der det er oppdaget gull og legger ut på en lang reise. De treffer igjen familien Wenton som de tidligere har blitt kjent med og det fører til at de reiser sammen med dem en stund. Familien Wenton har tatt til seg en aborignerjente , Jane, som de fant i bushen sammen med moren. Jane er som en datter for dem, men opplever mye diskriminering av folk uten for familien. Rodney som har forandret navn kommer til denne familien og blir forlovet med datteren Anne. Han blir betatt av Jane og hun blir gravid. Når han får vite at faren ligger for døden reiser han tilbake til England og bryter forlovelsen med Anne. Meggan får undervisning av madame Marietta og lærer mye av henne. Hun debuterer og får stor oppmerksomhet. Con har brutt forlovelsen med Jenny og reist tilbake til Australia. Han oppsøker Meggan og selv om hun er gift begynner hun et forhold til ham i en annen by som de reiser til. De får en lykkelig uke sammen før Meggan reiser hjem. Hun oppdager at hun er gravid og før hun får fortalt David alt, dør han i en ulykke.  Jane som også er gravid oppsøker Meggan og spør om hun får bo hos henne en stund. Meggan tar henne med til familien Heilbuth som fortsatt trenger en barnepike og Jane får jobben. Pa Collins dør i en gruveulykke og Meggan tar med seg moren tilbake til England og kjøper et lite hus til henne der. Mens de er der får de besøk av Jenny som forteller at Con har reist tilbake til Australia og bosatt seg der. Jenny oppfordrer henne til å ta kontakt med Con igjen, han må i det minste få vite at han har en datter…

For de som liker drama og familiesagaer er dette et funn. Det er mye som skjer og det er mye følelser. Det som jeg synes er mest interessant er innvandrernes forhold til de innfødte, aborignerne. De blir av de fleste sett på som rare, skitne og tyvaktige. Kvinnene blir utsatt for seksuell trakasering og i de «finere» kretsene er det å invitere en person med mørk hud, til og med en aborigner ganske uhørt. Det finnes selvsagt unntak, men jeg tror forfatteren har grepet holdningene og beskrevet dem på en rett måte. Forfatteren skriver med stor respekt om deres tradisjoner og kunnskaper om urter og medisiner som hjelper familien Collins i en vanskelig situasjon. Selv om familiene vi møter skal alle starte på likt nivå, kommer det tydelig fram at her er det de samme klasseskiller som i England og i Europa. Forfatteren skriver også om gruveselskapene som søker profitt framfor sikkerhet, noe som fører til skrekkelige ulykker. Boka er på vel 490 sider, hadde det ikke vært for de forviklende kjærlighetshistoriene hadde det blitt en tynn bok. Liker du familiesagaer, da er dette en flott bok, er det i meste laget for deg så skygg unna.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: