Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Jeg har lest en betagende bok. Ved bredden av Crow Lake av Mary Lawson dukket opp som et boktips på Modern Mrs. Darcy sine sider. Bokens forteller og hovedperson er Kate. Da hun var sju år ble foreldrene drept i en trafikkulykke. De var fire søsken og de var helt alene.

En søster av faren dukker opp og hjelper dem noen måneder. Farsfamilien har snakket sammen og bestemt at barna skal deles, jentene, de to miste skal sendes vekk og de to guttene skal bli med tanten hjem slik at Matt den nesteldste skal arbeide på gården og Luke som har fått plass på lærerskolen skal reise dit.  Bo er den yngste av søsknene og skjønner ikke hva som foregår, men Kate er traumatisert og bryter helt sammen da hun skjønner at hun ikke skal bo sammen med brødrene sine og særlig Matt som hun elsker. Luke bestemmer derfor at de skal bli boende i huset. Han skal si fra seg plassen på lærerskolen og de skal satse på at Matt får stipend slik at han kan studere. De går inn i en vanskelig tid og omstendighetene sliter på dem alle sammen. På nærmeste gård bor familien Pye. Luke og Matt jobber der etter skolen og i feriene. Faren i huset kjefter på sønnene sine hele dagen. Den ene etter den andre stikker av fra hjemmet og kommer ikke tilbake. Til slutt er det bare en sønn og to døtre igjen og mye å gjøre på gården. Dette endrer ikke farens holdning og Matt aner at det foregår vonde ting i familien. Han får et nært forhold til Marie, den eldste datteren og hun avslører hva faren har gjort.

Det blir til slutt Kate som får studere, men hun føler hele tiden på at det egentlig var Matt som skulle gjøre dette. Hun tar doktorgraden, blir kjæreste med Daniel og møter en verden som er svært ulik den hun vokste opp i. Det blir til slutt Daniel som hjelper henne til å se Matt og hans liv i et annet lys.

Dette er en nydelig bok midt i all ulykke, ulykkelige mennesker og traumer som holder dem fast i fortiden. Det er en slik bok som du skulle ønske at den bare fortsatte og fortsatte. Dessverre gjør den ikke det, men det er en herlig stund så lenge den varer. Boka ble skrevet i 2002, den var forfatterens debutbok  og den ble oversatt til norsk i 2003. Den er utsolgt fra forlaget, men heldigvis finnes den på biblioteket! Anbefales!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: