Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

J.K. Rowling har skrevet Julegrisen, en barnebok med mye fantasi og kjærlighet, en bok til å bli skikkelig glad for, fordi den gir så mange muligheter til gode samtaler om hva som virkelig er viktig her i livet.

Jack har en kosegris som heter Gisse Gis, eller GG i det daglige. GG er myk, lukter vidunderlig og forstår alt uten at Jack må si noe. Han har store nok armer til å tørke vekk tårer og han er en trofast venn. Jack bor sammen med mamma og pappa og alt er fint til en dag pappa reiser sin vei. Jack er veldig lei seg, og GG forstår ham. Mamma vil flytte nærmere foreldrene sine på grunn av jobben og Jack sier ikke noe for å være grei. Han begynner på en ny skole og der får han Holly som lesepartner. Holly er kjempegrei, hun trener for å komme til OL. Mammaen til Jack treffer Brendan en mann som hun etterhvert gifter seg med. Brendan har en datter, det er Holly, men Holly som stesøster er noe helt annet enn Holly som lesepartner. Hun er sint og sur hver gang hun er i Jack´s hus. På en biltur med Jack´s bestefar kaster hun GG ut av vinduet mens de kjører på motorveien. Jack er knust, han vil ut og leter etter GG. Bestefar går ut og prøver å finne GG, men… Jack får en ny kosegris, men ingen kan erstatte GG. Han kaster grisen fra seg, vil rive av den hodet og dunker den i veggen. Jack er utmattet og sovner. Det er natt til julaften da han våkner og oppdager at lekene hans snakker med hverandre. Det er magi og alt kan skje. Jack får dårlig samvittighet fordi han ble så sint på Julegrisen og han ber Julegrisen om å hjelpe ham å finne GG. Det vil Julegrisen og sammen reiser de til De forsvunnes land. De kommer til Forlagt, Bruk og kast, Synd det er vekk, Dynga for de ubegråtte, De savnedes by og De høyt elskedes øy. De må passe seg for Forsvinneren for om ham oppdager dem, da er de virkelig ille ut. Forsvinneren har noen skumle medhjelpere som de også må se opp for og da er det ikke enkelt å være en liten gutt og en kosegris.

Rowling kan magi, hun er på sitt beste når de to figurene hennes vandrer rundt i De forsvunnes land og stadig treffer på nye og skumle utfordringer, men det ender aldeles vidunderlig riktig. Anbefales selvsagt til Harry Potter fans, men og til de som bare vil ha en koselig høytlesningsbok.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: