Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Kairos er guden for de avgjørende øyeblikkene og avgjørende øyeblikk er det flere av i denne romanen av Jenny Erpenbeck. Katarina nitten år møter tilfeldigvis Hans femtifire år på en bussholdeplass i Øst-Berlin i 1986. Hun er lærling på et setteri og han er en anerkjent forfatter, gift og har en sønn. Det avgjørende øyeblikket når de ser hverandre, når blikket treffer den andre, på bussholdeplassen, på bussen, når de går av. Hun blir med ham hjem og de utvikler et kjærlighetsforhold basert på hans regler for når og hvor de kan treffes. Hans har hatt flere utenomekteskaplige forhold og hans kone er visstnok også med på at de ikke skal kikke hverandre så grundig i kortene. De går på restaurant, de gjentar det første møtet hver måned som et skuespill og alle disse hendelsene siles gjennom Katarina sine tanker. Vi kommer tett inn på dagliglivet i Øst-Berlin, restriksjoner, vansker med å få tildelt leilighet, søknader om å få reise til familien i Vest-Tyskland og diskusjoner som foregår i det øst-tyske samfunnet. Katarinas foreldre er skilt og på grunn av boligmangelen bor hun hos moren og hennes nye mann. Moren er engstelig for datteren på grunn av aldersforskjellen og at han er en kjent person i byen. Faren som bor i Leipzig har også noen betenkligheter når han hører at datteren kjæreste er eldre enn ham selv. Katarina skifter læreplass og begynner som lærling på et teater. Der treffer hun Vladimir som hun har et forhold til, når hun forteller Hans om dette blir han fortvilet, vil gjøre det slutt med henne. Katarina angrer og for å gjøre «det godt igjen» går hun med på en total gjennomgang og opprensking av hva hun har gjort. Hans orker ikke skrive ned alle spørsmålene og refleksjonene han gjør seg, så han leser dem inn på kassett og Katarina sitter med øretelefoner og svarer systematisk på alle anklagene. I mellomtiden får vi vite hvordan samfunnet utvikler seg, for det er på denne tiden Øst-Tyskland forvitrer, muren faller og det som var en fast struktur i nesten tredve år blir borte i løpet av ganske kort tid.

Erpenbeck er en formidabel forfatter. Hun klarer å framstille historien til det øst-tyske samfunnet på en så eminent måte at det blir levende og interessant. Det er mange referanser til hendelser som ble kjent i Vesten og sikkert en god del som jeg ikke fikk med meg. Hun beskriver forholdet mellom Hans og Katarina fra det første møtet der de er nye og likeverdige for hverandre til en forskyving av maktforholdet som tilslutt avløses av døden. Det er så godt gjort.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: