Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Ian McEwan har skrevet mange romaner som jeg tenker på lenge etter at de er ferdiglest. Slik blir det nok med denne og. Romanen handler om Roland Baines som vokser opp med far som er militær og utplassert i Libya og mor som er hjemme og blir herset med av faren. Både mor og sønn er preget av farens ustabile humør. Når Roland er elleve år blir han sendt på kostskole i England. Det blir en omveltende opplevelse. Han har et talent for musikk og får Miriam Cornell som pianolærerinne. Hun er streng, men hun forgriper seg også på ham. Hun sier at han skal komme hjem til henne, men Roland kommer ikke. Han får en annen musikklærer og gjør store framskritt. Han gjør alt han kan for å unngå henne, men han klarer ikke å glemme hva som skjedde. Han oppsøker henne og hun forfører ham. Han vingler gjennom skoledagene, får elendige karakterer og stryker ved avgangseksamen. Han klarer til slutt å komme seg ut av grepet hun har på ham, men dette preger ham resten hele livet. Han tar ingen avsluttende utdanning, han reiser verden rundt og tar småjobber. Han har mange forhold, men ingen som varer før han treffer Alissia. De gifter seg og får sønnen Lawrence. Da han er sju måneder forlater Alissia dem. Hun forsvinner, politiet mistenker Roland for å ha myrdet henne, men siden hun blir funnet i Tyskland frafalles anklagen. Roland prøver via foreldrene hennes å få kontakt, men Alissia har forlatt dem for godt. Hun skal skrive romaner. Hun blir en berømt forfatter, men velger ensomhet framfor familien. Roland gjør sitt beste for at Lawrence skal få en bra oppvekst og ha en forelder som er tilstedeværende. Han sørger for at han treffer besteforeldrene som bor i Tyskland og han har selv nære venner der som blir som en familie for dem begge.

McEwan skriver vanligvis kortere romaner, men denne er på fem hundre sider. Han lar hovedpersonen beskrive samfunnet han lever i og hvordan hendelser som vi kjenner til påvirker ham. Roland er i Berlin når muren faller, han klistrer igjen vinduene sine når Tsjernobyl-ulykken skjer og han følger med på hva som skjer når Brexit nærmer seg. Romanen brer seg ut over tidsspennet 1959 og fram til idag. Det er storslagent og interessant. Det er velskrevet, det er en fryd å lese. Anbefales!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: