Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Kaia Dahle Nyhus lager noen flotte og tankevekkende bildebøker. Det gjelder også denne: Gullkatt grundig omtalt i Barnebokkritikk.no. Jeg ble fasinert av denne boka fordi forfatteren skriver om det allmenmenneskelige ved å ønske seg noen å dele livet, dagene med. Jenta i boken ønsker seg en katt. Hun tenker på alt hun skal gjøre sammen med katten, hvor utrolig kjekt og flott det kommer til å bli. Da skal hun aldri være ensom eller redd. Da skal de alltid bare gjøre kjekke ting og alt, absolutt alt skal være topp. Men hvordan skal hun få tak i en katt? Stjele naboen sin? Hun setter opp lapper, men ingenting skjer, før plutselig en dag står det et bur med en katt i utenfor døren hennes. Katten får straks navnet Gullkatt og jenta blir glad og setter i verk alt hun har tenkt på. Det er bare det at katten vil ikke gjøre det hun vil, langt i fra. Katten lever sitt eget liv og det er slett ikke slik jenta har tenkt det. Den blir en lang nedtur før jenta lærer noen om menneskespråk og kattspråk.

Det er mange fine formuleringer i teksten. det handler om ensomhet, om forventninger,om å bli valgt og valgt vekk. Dette er viktige ting å prate om for leser og medleser. Illustrasjonene er store og tydelige og gjør det lett å følge både historien og ikke minst følelsene hos både jenta og katten. Boka er utgitt på Cappelen Damm i 2022. Jeg lånte boka på biblioteket.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: