Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Det er alltid interessant og spennende når Gro Dahle og Svein Nyhus lager en ny bildebok sammen. Hva vil de utforske denne gangen? Nå er det Tiki som vil klatre, løpe, smake, klappe og utforske denne spennende verdenen som er i huset, i hagen, rett utenfor der han bor. Men mamma og pappa er redde for Tiki. Tenk om han skader seg, faller ned fra trær, hyller, stoler? Eller om han blir smittet av noe, noe han ikke tåler? Eller om en katt eller hund biter ham? Verden er et skummelt sted og de må passe på sin elskede Tiki. Hva gjør dette med Tiki? Han blir mindre og mindre. Han blir så liten at han får plass i et bitte lite hus som pappa kan putte i vesken sin, der er Tiki trygg, tenker foreldrene. Tiki tenker ikke slik, han ser etter utveier, små hull han kan slippe ut av slik at han kan innta denne vidunderlige, spennende verdenen som er der ute. Han rømmer, klatrer opp i et stort tre og der kommer mamma og pappa og skal redde ham, men den som må vise foreldrene hvordan man klatrer i trær, det er Tiki.

Ah, for en fin bok å kjenne seg igjen i. Jeg har holdt pusten mange ganger og sagt med så rolig stemme jeg bare kunne mønstre: Nå snur du og går ned derfra. Eller med høy skingre stemme: Du får ikke gå ned til kaien uten en voksen som er med deg! Ja, det er vel naturlig, men i denne fortellingen går nok foreldrene noen hakk lenger… Foreldrene vil beskytte, men glemmer helt barns nødvendige utforsking av verden omkring. Heldigvis er det en fin løsning på dette når Tiki får vise at han kan, han mestrer og det går bra. Illustrasjonene til Svein Nyhus er talende, sterke bilder som gir en ekstra romklang til teksten som er som små spikerslag rundt Tiki. Det henger så flott sammen og lar både leser og medleser nyte boken og om mulig få en fin prat. Boken er utgitt i 2022 av Cappelen Damm. Jeg lånte den på biblioteket.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: