Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Man kan da ikke lese pensum hele tiden, har jeg kommet fram til. Hodet klarer ikke å få helt taket på dette med intensjonalitet og ikke-intensjonalitet, enda fru J gjorde en intens og hederlig innsats for å åpenbare forskjellene. Jeg fikk med meg dette med oppslukthet, å la seg oppsluke av teksten eller verket, det skjer stadig vekk, så det er kjent stoff! Nå er visstnok dette med oppslukthet ikke helt bra med tanke på evnen til å analysere en tekst, men som fru J sa, man hopper ut og inn av oppsluktheten hele tiden. Siste bok som prøvde å oppsluke meg var Å telle duer av Marie-Sabine Roger med Germain og Margueritte som hovedpersoner og Germains heller rølpete venner som bakgrunn. Germain er en mann i 40-årene og Margueritte er noen og åtti. De treffes i parken og teller duer, snakker om livet, Margueritte oppdager at Germain ikke kan lese skikkelig og ved hjelp av Camus: Pesten(!) og annen litteratur forandres Germains liv og han oppdager nye dimensjoner ved livet. Når jeg har lest Anna Gavalda: Saman er ein mindre åleine, så blir dette en superlight versjon av denslags feelgood-bøker. Men man skal jo gi nye bøker en sjanse… Hvorfor ble jeg ikke oppslukt? Forfatterens ethos! Jeg tror ikke på prosjektet, forfatteren ber meg skru av hjernen og sluke at en mann som aldri har lest en bok i sitt liv, nå får formidlet høydepunktene i Pesten og blir grepet av litteraturen og dette fører til et endret liv. Jo, jeg er overbevist om at god litteratur kan endre mye, men dette her… Niks, tror ikke på det. Når det er sagt, hvis jeg lar vær å tenke på om dette er troverdig eller ikke, så er det tidtrøyte. Og kanskje jeg kan tilgi meg selv for å prakke boka på fru S? For med en slik påprakking står vel også mitt ethos som god litteraturformidler i fare?

4 kommentarer om “Å telle duer

 1. bentebing sier:

  Oj, tusen takk! Det var hyggelig! Boken ja, jeg ble så sur fordi omtalen lovet så mye mer enn boken faktisk holdt. Som en erfaren leser burde jeg vel ikke ha latt meg lure, men av og til så blir man lurt… jaja.

  Liker

 2. kasiopeiia sier:

  Vil bare legge igjen livstegn og berømme deg for bloggen din. den er flott!
  Denne boken derimot.. den vet jeg ingenting om så.. vi lar den ligge!

  Liker

 3. bentebing sier:

  Ser ikke slik ut. Det er jo damer i vår alder som er målgruppen for feel-good skrifter – forlagene ser i hvert fall ut til å mene at vi trenger det/fortjener det you name it… men denne boka fikk ikke fram noen feel-good følelse, nei.

  Liker

 4. Eli Frisvold sier:

  Kanskje det er en øvre aldersgrense på boka? Langt under vår altså! (Skal skygge unna denne boka, be sure!)

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: