Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

I dag var jeg på en inspirasjonsdag på fylkesbiblioteket der temaet var: Kva vil vi med biblioteknettstaden? Vet vi det? Når de glupe hoder på fyb har pønsket ut en slik tittel, sier det kanskje noe om at mange har nettsider som ikke er så målretta? At det ikke er tydelig hva som er budskapet og hvem et eventuelt budskap er retta mot? Vi vet nok hva vi vil med nettsidene våre, bare vi får tenkt oss litt om, tror jeg. Problemet, som kanskje ble best illustrert under samtalen på slutten av dagen, er at vi vil ha gode funksjonelle sider som koster oss lite i tid og arbeid. Slik er ikke opplegget, dette burde vi vite! Alle sider, blogger, kvitringer og sosiale medier «all over» krever en viss innsats av tenking, skriving og oppfølging – og da blir heller spørsmålet, tar vi oss tid til dette? Må vi ta oss tid til dette?

Anne Liv Tønnesen, programsjef på Sølvberget, snakket inspirert til oss om deres tenkning omkring kommunikasjonsstrategien de har laget og hvordan denne gir seg utslag i grafisk utforming, fargebruk og publisering. Det store spørsmålet blir: hvordan ta aktiviteten til fem programavdelingansatte, med et bra stort markedsføringsbudsjett og skalere ned til et lite bibliotek med totalt 2,69 ansatte, med et usynlig markedsføringsbudsjett? Er det en latterlig sammenligning? Gjerne det – en god latter forlenger livet sies det, men jeg skal lese kommunikasjonsstrategien og ta i bruk de små grå for å pønske ut hva vi kan gjøre for å nå ut til vår mest aktuelle målgruppe.

Et annet ord som dukket opp var Litteraturhus, for Anne Liv sa at pr. dato var Stavanger bibliotek Rogalands Litteraturhus. Jaha, tenkte jeg, da bør vel jeg erklære Meland bibliotek for Melands Litteraturhus jo før, jo heller! Det er jo litteraturformidling til mange forskjellige grupper vi holder på med! Vi kan absolutt utvide repertoaret av tilbud og aktiviteter, men kanskje først og fremst tenke på hvem vil vi nå og hvordan skal vi gjøre det? – og da er vi tilbake til biblioteknettstaden – nødvendig, arbeidskrevende – men ikke mer enn at det må la seg gjøre, kanskje først og fremst som et samarbeid? Vi trenger å være flere som kan hei hverandre frem til å innta ny kunnskap og nye ferdigheter. Lena Glesnes skrev i Emneord: Bibliotekene trenger et posthorn, en samlende logo, mens andre tenker «La de tusen blomster blomstre»… Kanskje vårt felles merke skulle være levende nettsider med tre tydelige I-er inviter, inspirer, informer – som Lena G så vakkert sa det?

2 kommentarer om “Hva skal vi bruke bibliotekets nettside til?

 1. r4gni sier:

  Hei Bente!
  Fint innlegg om dagen, det er en gelde å se. Jeg må si meg enig i det Magnus sier. Når jeg har holdt på med research om biblioteknettsider «der ute», så var det noen uhyre spennende eksempler med The Social Opac, og lignende opplegg.Uansett om man gjør det sånn eller annerledes, så krever utvikling av sider, som du sier, at bibliotekarene tenker målgrupper og deres mest sannsynlige brukertilfelle (use cases) og legger deretter tilrette for det sammen med katalogleverandører og andre fagkyndige utviklere/designere.

  Men borsett fra det: Mye kan oppnåes med en god flyt av «hva skal hvor til hvem», og dokumentasjon på det. Sånn at man ikke selv mister oversikten og kan dra inn de 2,69 ansatte til å bli med i samtalen.

  Liker

 2. Magnus sier:

  Jeg har stor tro på en tettere integrering mellom bibliotekets hjemmeside og bibliotekets OPAC, eller rettere sagt de bibliografiske dataene som gjemmer seg bak den. Her ligger det muligheter for å skape en hel del «liv», mer eller mindre automatisk. Feks lister over bibliotekets nyeste innkjøp innen forskjellige emner, dokumenttyper osv. Og lister med utvalgte bøker burde kunne genereres på en enkel måte – av typen «månedens anbefalinger fra Bentebing» eller «påskekrim». Her er det et digert potensiale for tekniske løsninger som kan gjøre det mye lettere å eksponere bibliotekets samlinger OG bibliotekarenes kompetanse og innsikt i egne samlinger og egne brukere! Men det forutsetter at man river det kunstige skillet mellom «hjemmeside» på den ene siden og «OPAC» på den andre siden, og bengynner å se på bibliotekets tilstedeværelse på webben som én integrert «applikasjon» (som også gjerne kan hent inn ting fra blogger, Twitter, Flickr osv).

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: