Publisert i bøker, lesing

Helle Helle

 Da Nordhordland Litterære Selskap hadde sitt danske år leste vi Rødby Puttgarten av  forfatteren Helle Helle. Jeg ble ganske betatt av språket som er så nøkternt, dagligdags og likevel så dirrende nært. Jeg var en tur i København i vår og bokhandlerne var belagt med hennes siste bok Dette burde skrives i nutid. Jeg kjøpte boka, men har ikke fått lest den før i disse dagene fordi jeg ville lese, nyte og ikke sluke. Ja, det ble både sluking og lesing, for Helle skriver slik at du kjenner deg involvert. Denne romanen handler om Dorte og hennes tante Dorte, fjernt om foreldrene og om hennes passerende kjærester. Dorte flytter fra den ene byen til den andre. Hun reflekterer ikke over sine handlinger, de bare skjer og hun ramser dem opp. Dorte lever av oppsparte penger og skriver i tillegg festsanger for å overleve. Hun har problemer med å sove, så dag og natt flyter over i hverandre og hun kommer ikke helt  «i gang» med livet sitt. Dortes tante får en psykisk sammenbrudd og selv det fører ikke til noen ettertanke eller refleksjon. Hva er det ved denne romanen som får meg til å lengte etter å lese videre? Det er flere ting: forfatterens elegante språk, hun tar deg som gissel inn i en gjenkjennelig situasjon, det er så dagligdags og likevel så kjennes det ut som om hele tilværelsen skal bryte sammen. Det er skremmende, det fasinerer og det er godt gjort.

Forfatter:

I love to read! Reading makes my small world larger, greater and more wonderfull. I live in Nordhordland near Bergen with my husband.

2 kommentarer om “Helle Helle

  1. Jeg er blodfan av Helle, lånte den på biblioteket med det samme den kom ut, (tror det var ett bib. som hadde tatt den inn), men har ikke rukket å lese den ennå, bare de første kapitlene på bussen. Dette med at alt er så hverdagslig – og nesten brister – er en følelse jeg har sittet igjen med etter alle bøker jeg har lest av henne.
    Det gjør at man hele tiden sitter på nåler, selv om det egentlig er ingenting som skjer. Gleder meg til å ta fatt.

  2. Enig! Hun er fantastisk til å skrive levde liv, helt vanlige, men ikke helt vanlige likevel. Du kan bare glede deg til denne!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s