Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Fredag var jeg på inspirasjonsdag på fylkesbiblioteket og hørte på flinke folk som snakket om faglitteratur, formidling og skriving. Faglitteratur har noe alvorstungt, komplisert og ikke så lystbetont over seg synes jeg. Når jeg tenker meg om er dette egentlig helt feil for det er gjennom de faglitterære bøkene og tekstene at jeg har kommet videre i mine interesser og fagområder. For min del er det den indre driven til å få vite mer om et tema som får meg til å gripe til fagboka. Det er faktisk uhyre sjelden jeg har blitt motivert til å lese en fagbok fordi noen har snakket entusiastisk om den og det er egentlig ganske tragisk når man er bibliotekar og skal formidle alle typer litteratur.

Da var det opplivende å høre Anders Johansen snakke om nødvendigheten av å bruke skjønnlitterære grep for å skrive godt om faglitterære emner. Når Otto Ersland fra Kapabel forlag snakker entusiastisk om nødvendigheten av å gi ut lokal litteratur blir jeg straks og med en gang klar til å bestille både den ene og den andre boken fra forlaget hans. Vi fikk og høre karane Helleve, Hovland og Kaldestad snakke om skriving av reisebøker og ikke minst leste de fra den siste boka Hadde eg berre ei elv så lang skulle føtene fly; ei reise i Canada en bok med intervjuer, tekster, dikt, foto og observasjoner som denne:

OBSERVASJON I ROCKY HARBOUR: Det er eigentleg ein ny dag, men me leikar at det framleis er den gamle.

Det var også flott å høre hagebloggeren Margrethe snakke om hagebøker man kan lese og særlig i desember, for da kan man ikke gjøre noe ute likevel. Så kanskje bibliotekene skulle stille ut hagebøkene i desember og januar slik at folk kan forberede seg til våren og ikke lese hagebøker samtidig som de sår og planter? Vi som vandrer mellom hyllene hver dag kan av og til bli helt fortvila over at vi ikke klarer å formidle alle de fantastiske og spennende temaene som det skrives om. Vi ser bøkene, men de som kommer på biblioteket hva ser de? Rygger, mengder med ukjente tekster og bare noen få som når fram i alt mylderet. Hva gjør vi med det da? Bruker litt mer tid på å sette oss inn i bøkene kanskje og slik vet noe mer når folk kommer og spør? Deltar på en inspirasjonsdag og får noen nye tanker om hvordan – for eksempel… Jeg som var på lørdagsvakt i går begynte i hvert fall å lete i hyllene etter bøkene som ble omtalt. Så gjelder det og å ha kustus på låne- og leselysta slik at mine alvorlige planer om å lese i en viss rekkefølge ikke går helt i oppløsning, tror jeg.

4 kommentarer om “Inspirasjon

 1. Helge Skurtveit sier:

  Som involvert i å setje saman programmet, og på vegne av NBF og fylkesbiblioteket, synest eg også at det var kjekt å kunne inspirere seg sjølv og andre! Alle innlegga var gode – på ulike måtar. I ettertid er noko av det som sit igjen, eit sterkt inntrykk frå å høyre Anders Johansen fortelje om han som teikna mat i konsentrasjonsleiren, for å halde motet oppe hjå seg sjølv og andre. Litt av ein kontrast til overfloden i samfunnet vårt. Vi må jo forholde oss til både historie og notid. Eit godt resultat i etterkant av denne dagen, er bibliotekar-kontakt med Otto Ersland, for å gå vidare på tankane om stoff til ei bok om mat og tradisjonar i Nordhordland 🙂

  Liker

 2. bentebing sier:

  Tusen takk til deg Margrethe for et kjekt og morsomt foredrag! Når julebøkene er pakket ned skal jeg lage en hagebokutstilling, helt sikkert! Det er en kjempegod ide å jobbe videre med filosofisksamtale, lykke til med det!

  Liker

 3. Margrethe sier:

  Jeg er enig med deg. Det er gjennom faglitteraturen vi kommer oss videre. Og jeg gremmer meg over alle de spennende fagbøkene som går gjennom fingrene mine nesten hver eneste dag. Men som jeg nesten alltid bare får lest noen få sider i. Kanskje ikke det en gang. Det er så mye jeg ikke vet, så mye jeg gjerne ville vite mer om, og mye jeg gjerne ville ha flere synsvinkler på.
  Det verste er jo at når vi ikke får tid til å lese selv, så evner vi ikke så godt å formidle dem heller.
  Kjekt med slike inspirasjonsdager. Jeg ble heltent av «filosofen» :-).
  Har alt avtalt at han skal komme til Fusa og hjelpe oss i gang med noe slikt. Ha en fortsatt fin søndag.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: