Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Etter at jeg superfornøyd kjøpte meg en ipad, lastet ned bøker fra iStore og Bokkilden og begynte å lese, har jeg lurt på om jeg egentlig er papiravhengig når det gjelder bøker? Jeg leser nå både Livlegens besøk kjøpt fra Bokkilden og Anna Karenina lastet ned fra iStore og har en følelse av at jeg ikke riktig vet hvor jeg er i boka. Bokkilden informerer meg om hvor mange prosent av boka jeg har lest og iStore forteller meg hvor mange sider jeg har igjen av boka og kapittelet, men på iStore forandrer sidetallet seg når boka leses med stående eller liggende skjerm.  Jeg som har den skrekkelige og i noens øyne skammelige vanen med å lese siste kapittel først, må fint vente til den faktiske slutten for å se hvordan boka ender. Akkurat det burde være en ganske enkel sak å venne seg av med, men jeg kjenner at det frustrerer meg litt… Dessuten har jeg ikke funnet ut av hvordan jeg skal sette bokmerker i boka fra Bokkilden, noen som vet? Boka åpner seg der jeg sluttet, men det er dette med notater og understrekninger og muligheten for å gå tilbake jeg ennå ikke har skjønt.  Litt mer fikling kanskje…? Ellers er jeg svært fornøyd med ipad-en som gir meg både e-post, app-er og andre kjekke dingser som forer nysgjerrigheten. Men det er altså dette med papirbøkene: de trenger ikke strøm, ikke nett-tilgang og jeg får ikke hjertestans når de faller i gulvet. Er det noe minus med papirbøker? De tar uendelig mye plass, mange trær må dø og kofferten blir fort full av tunge bøker. I disse dager hvor jeg pakker kofferten for en liten ferie kommer jeg i sterk tvil, skal jeg bare satse på padda? Bare bøker? Eller en kombinasjon: en bok og resten på padda? – for uansett hvor papiravhengig jeg er, så er jeg faktisk sikret nok lesestoff når jeg har lastet opp padda – og det er kanskje det viktigste?

11 kommentarer om “Er jeg papiravhengig?

 1. mostraum sier:

  Grensen av Frank Schätzing. Mursteinsroman som ærleg talt burde vore barbert litt ned. Er over halvvegs og har berre litt over 500 sider igjen 🙂

  Liker

 2. Ingalill sier:

  Jeg er også ja takk begge deler, selv om jeg fremdeles ikke har noe Kindle, når behovet melder seg eller noen gir meg en i gave – derimot -)

  Liker

 3. Elida sier:

  Eg er ja takk begge deler typen. I fjor sommer leste eg Ken Follett på Kindle’n og syns det var storarta. I dag leser eg Anna Karenina i papirform fordi eg eiger den, og Forsyte-sagaen les eg og i papirform, for den var altfor fin til å bli igjen i bokhandelen.

  Eg er litt smak og behag, men har funnet ut at Kindle’n funker utmerket på senga, men eg er ikkje fan av å ha med Kindle’n på stranda eller på terrassen. Eg bruker biblioteket mykje, og Kindle’n brukes stort sett til gratisbøker eller bøker eg ikkje får tak i elles. Papirbøker er fortsatt helten, men enkelte dager er Kindle’n bestevennen.

  Angåande ferie så har eg erfaring med at ein tenker gjennom kva ein skal i ferien. Kafe- og gatesliting eller stranda. Når vil du få tid til å lese?

  Ha ein fin kveld!

  Liker

 4. Isabella sier:

  Sier det samme, «Ja takk, begge deler». Er både glad i papirbøker og Kindelen min. Men jeg leser fortsatt mest papirutgaver, men det har vel noe med at jeg er mye på biblioteket. Skal selvfølgelig ha Kindelen med på ferie, men jeg tar med noen nyinkjøpte sommerbøker også. Elsker å handle inn bøker ved å gå i butikken å lese på de og se på de, så det er umulig for meg og bare bruke Kindelen:) Plass sparende er det da:) Men jeg elsker også å være omringet av bøker og vise de rundt, prate om de og låne de bort til venner:) Ha en fin dag:)

  Liker

 5. bentebing sier:

  Takker og bukker! Det vil jeg gjerne! Nå skal jeg bare gifte vekk eldste sønnen og ha litt ferie, så kommer jeg stormende:-)

  Liker

 6. Jeg er nokså sikker på at du kan notere og streke under i de fleste ebokappene, iallefall iBooks og Kindle. Du får stikke innom Knarvik en dag, så kan vi ta et lite ebokseminar 🙂

  Liker

 7. bentebing sier:

  Du har et poeng der, Thomas! Men jeg flere av de skjønnlitterære bøkene jeg leser skal jeg diskutere/samtale om, og da er utfordringen å finne en måte å merke av sider, setninger og annet knask som skal huskes til seinere bruk. Kanskje et notat system på padda?

  Liker

 8. Jeg tiltrer Eva sin kommentar. Ja takk, begge deler, til sitt bruk. På reise er ebøker en vinner, i godstolen og når det kreves litt mer ekstra av lesningen er fysiske bøker vinneren. En ting jeg ikke hadde ventet var at jeg nå er på vei tilbake til papirboka når jeg skal lese fagtekster. Det er noe med at det fysiske elementet med å streke under, gule ut, kommentere i margen etc. ser ut til å hjelpe på hukommelsen. Teksten sitter rett og slett bedre når jeg leser den i en fysisk bok. Dette gjelder ikke skjønnlitteraturen hvor leseflyten er like god uansett medium.

  Liker

 9. bentebing sier:

  Og så ble jeg veldig nysgjerrig på hva du leser????

  Liker

 10. bentebing sier:

  Ja, det er vel der jeg ender og, men det er en tilvenning å lese på brett – må si det ja.

  Liker

 11. mostraum sier:

  Når det gjeld bøker så går eg ivrig for ein «ja takk, begge deler»-filosofi.
  Akkurat no les eg papirbok, på 1390 sider. Den kunne med fordel vore lest elektronisk 😉

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: