Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Denne boka fikk Nordhordland Litterære Selskap tilsendt fra Pantagruel forlag og da jeg skulle introdusere boka for deltakerne leste jeg flere anmeldelser av boka. En var lunken og en var begeistret, så da jeg begynte på boka var jeg vel litt avventende – er dette egentlig noe eller…? Jeg kan bare si det med en gang: etter som jeg leste ble jeg mer og mer fanget av boka, handlingen og skrivemåten. Boka handler om Maj (Maj Sara Johanna) som kommer fra landsbygda, 20 år,  jobber på en kafe og er forelsket i Erik som ikke vil ha henne, men heller ikke vil slippe henne helt heller. Handlingen foregår i Sverige året er 1938 og for Maj handler det om å være ren, ikke lukte svette, se pen ut, la de lange slanke bena ta seg best mulig ut og få Erik til å forlove seg med henne. Hun blir med venninnen Ingrid og kjæresten hennes Olof på en kjøretur og de møter Olofs venn Tomas som er eldre enn dem, men svært beleven og hyggelig. Det blir snakket, spist, drukket – ja drukket ganske heftig og Tomas og Maj ender i sengen. Maj observerer og kommenterer inne i hodet alt hun gjør, det er som en kritiske stikkende stemme forteller henne alt som er galt, det skammelige, luktene og sorgen over familien hennes som ikke vil ha noe med henne å gjøre.

Maj ble gravid første gang hun og Tomas var sammen. Tomas er skilt fra Astrid, han bor i andre etasje i moren sitt hus og han har, oppdager Maj, et alvorlig alkoholproblem. Tomas og Maj gifter seg og Maj må kjempe seg til en plass i hans fine familie. Maj har ingen egne penger og det er på denne tiden helt uaktuelt for gravide i hennes posisjon å ha en jobb utenfor hjemmet. Hun må spørre Tomas om penger til alt, hun vet ingenting om familiens økonomi og hun tørr heller ikke spørre. Hun hater graviditeten, kroppen som vokser og det vanskelige ved å være en outsider i en stor og tett familie. Vi får gjennom Majs dialog med seg selv eller innbilte samtaler med moren et innblikk i en oppvekst som var preget av plikter, hardt arbeid og lite kjærlighet. Maj hungrer etter kjærlighet, anerkjennelse og bli sett som et eget individ.

Forfatteren klarer å skape en intensitet i fortellingen som gjør at jeg som leser blir dratt inn i livet på slutten av 1930-årene, inn i Maj sitt hode, inn i do`s and don`ts og det svenske samfunnet. Boken er planlagt som en trilogi hvor dette er den første og jeg ser med spenning fram til de andre.

2 kommentarer om “Å føde et barn

  1. bentebing sier:

    Så enig med deg når det gjelder omslaget på denne boka og de med den ensomme kvinnen … Denne boka håper jeg det er mange som får lyst til å lese for den gir et fint tidsbilde av Sverige og «reglene» som gjaldt på den tiden – blant mye annet:-)

    Liker

  2. karinleser sier:

    Ingenting er som bøker som overrasker. Selv var jeg litt overrasket over tittelen. Den kan enten få noen til å plukke den opp av nysgjerrighet eller det motsatte… Men omslaget virker fint (jeg er litt lei av omslag med et eller annet landskap med en kvinne med ryggen til…).

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: