Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

NorthangerJeg elsker Jane Austen! Skarp, vittig og nærgående i sin beskrivelse av mennesker og relasjonene mellom dem, av samfunnet og verdier som blir trukket fram. Northanger Abbey som etter sigende skal være Austen sin første bok, er en fryd å lese. Den er mer direkte og åpent harselerende enn de senere bøkene og det gir den en friskhet som passer denne leseren utmerket. Den unge Catherine Morland reiser til Bath sammen med noen venner av familien for å bli introdusert til interessante mennesker. Her treffer hun Isabella og hennes bror John Thorpe, samt Henry og Eleanor Tilney som er bror og søster. Det er morsomt å lese om Bath og the Pump-room, siden jeg har vært der selv og smakt på dette grusomme vannet som skulle gi helse og sunnhet til de som drakk det… fysj! Men altså, det var tydeligvis der man traff hverandre. Catherine leser «gothic romances» og Ann Radcliffe The mysteries of Udolpho blir trukket fram som Boken som Catherine er totalt oppslukt av. Artig, med tanke på at denne har vært en lesesirkelbok(!). Austen er ikke særlig nådig mot sin heltinne når hun lar seg så til de grader forføre av litteraturen og hun har noen ganske kvasse utfall mot den slags bøker. Catherine blir sterkt oppvartet av John Thorpe, men hun er mer opptatt av Henry Tilney som snakker med henne om litteratur og tar henne mer på alvor enn John, som bare vil skryte av seg selv. Hun blir invitert til Northanger Abbey for å holde Eleanor med selskap og betatt som hun er av Udolpho er hun overbevist om at på dette stedet har det skjedd skrekkelige ting. Austen lar sin heltinne gå i den ene fella etter den andre og slik jeg leser dette har forfatteren det skrekkelig morsomt – ren skadefryd vil jeg si. Hun får til slutt medlidenhet med Catherine og lar den gode Henry sette henne omsorgsfullt på plass i realitetenes verden.  Catherine er dypt forelsket i Henry og etter litt fram og tilbake blir det jo orden på dette og. Akkurat den delen er ikke så veldig interessant, det er langt morsommere å lese om hvordan Catherine forholder seg til sine omgivelser og samfunnets forventninger til unge damer. Dette er en av bøkene i Lines 1001 lesesirkel og jeg må si at det skulle ikke gjøre meg noe å lese alle bøkene til Austen i en slik sammenheng.

9 kommentarer om “Northanger Abbey

 1. bentebing sier:

  Takk skal du ha, Line! Ja, Austen er en sikker vinner! Jeg leser gjerne Mansfiled Park, må bare huske å stemme den inn;-)

  Liker

 2. bentebing sier:

  Tusen takk for kommentar, Astrid! Boken er vel verd å lese, den er så vittig og samtidig så rett frem at det er en fryd:-)

  Liker

 3. astridterese sier:

  En virkelig fin omtale! Du overbeviser meg om at jeg må få lest denne boken! Jeg er glad i Jane Austens bøker og denne er tydeligvis like god som de andre 🙂

  Liker

 4. Melusine sier:

  Godt skrevet om boken! Jeg likte også denne morsomme historien, satiren og ironien setter datidens samfunn virkelig i søkelyset. Nå ser jeg frem til å lese flere av bøkene til Austen 🙂

  Liker

 5. Ja, vi elsker Jane Austen!! Jeg blir i godt humør bare jeg tenker på skarpheten hennes, de vittige stikkene og den harselerende tonen.
  Jeg er 99% sikker på at jeg kommer til å sitte igjen med samme opplevelse av boken som deg når jeg får lest den. Austen er det nærmeste jeg kommer et sikkerstikk i litteraturens verden.

  Selvfølgelig skal vi lese mer Austen i lesesirkelen! Jeg kommer til å ha Mansfield Park som alternativ i juni neste år, og synes godt vi kan lese en Austen-roman i året. Heldigvis for oss har alle seks romanene vært innom 1001-listen, så vi kan gjerne lese en i året for min del 🙂

  Bra innlegg, Bente! Det er alltid en fornøyelse å ha deg med i lesesirkelen.

  Liker

 6. bentebing sier:

  Jeg som pleier å være så svak for kjærlighetshistorier ble altså ikke grepet av denne…, kanskje vår kjære Jane hadde viktigere saker å få fram denne gangen 😉
  Takk for kommentar!

  Liker

 7. Ingalill sier:

  Synes denne er den mest sprelske Austen, og er helt enig med deg i at den delen med Tilney og kjærligheten ikke er like underholdende som tiden i Bath – med de idiotiske Thorpes.

  Liker

 8. bentebing sier:

  Takk skal du ha! Ja, jeg digger Austen, tror jeg må lese flere ganske snart:-)

  Liker

 9. siljeblomst sier:

  Flott omtale! Min leseopplevelse ble også frydefull; Austen er god!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: