Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Lenge har jeg latt andre på jobben ta ansvaret for å lese barnebøker. Det angrer jeg på nå, her jeg står og skal ha gode lesetips å komme med hver  gang et barn eller forelder svinger innom biblioteket. Jeg ble anropt av min gode venn S som jobber som litteraturformidler og i samme slengen som vi utvekslet andre nyheter, spurte jeg freidig om noen tips til oppdatering. Av hennes liste ser jeg heldigvis at jeg har lest noen bøker det fortsatt er grunn til å nevne, men akk o ve, det er mye som skal fordøyes før jeg er på høyden igjen!Valpen til Vilde

Hun nevnte at  Valpen til Vilde av Marit Reiersgård Bredesen var en fin bok for de som går på mellomtrinnet og det hadde hun rett i! Boka handler om Vilde som har lekehund, men hva er det mot en levende valp? Vilde ønsker seg en valp, men også en venn og ikke minst at jentene i klassen hennes vil komme i geburtsdagsselskapet hennes. Det er ikke lett når Mia Mariann er den ledende og drar de fleste av jentene med seg når det gjelder meninger, hva som er tøft og kult. Vilde deler ut invitasjoner, men hva kan hun stille opp med? Hun tar spranget og forteller at hun skal få en valp til geburtsdagen sin, men skal hun det? – og hva om det bare er en bløff?

Huff, ja dette er gjenkjennelig for mange jenter. Behovet for å bli sett, være med i noen sin innerste sirkel, hvor grusomt vondt det er å ikke være der. Bredesen skriver troverdig om temaet – selv om dette har vært et tema i utallige bøker, det må likevel skrives på nytt – for en ny generasjon jenter.

Etter denne boka kastet jeg meg over Rosas buss av forfatteren Fabrizio Silei og illustratøren Maurizio A.C. Quarello, vakkert oversatt av Guri Vesaas. Dette er boka om Ben og bestefaren som reiser til Henry Ford museet. Ben har gledet seg til dette, men blir ganske forundret når bestefaren suser igjennom utstillingen og blir stående foran en buss! Det viser seg at i denne bussen satt Rosa Parks, kvinnen som i 1955 nektet å reise seg for en hvit mann og slik var med på å sette i gang en av de viktige handlingene som var med til å oppheve raseskille lovene. Rosas buss bestefar forteller om denne dagen ikke for å fremheve seg selv, men nærmest som en bekjennelse fordi han selv ikke gjorde noe, var for feig til å stå sammen med Rosa. Illustrasjonene i boka understreker storbymiljøet og bruker flere filmtekniske uttrykk, noe som er med på å forsterke budskapet i boka. Jeg vil tro at dette er en bok som vil egne seg til samtale både i klasserom og på bibliotek – rasisme er et viktig tema!

And next… jeg leser Carla, min Carla av Ingeborg Arvola, tegner veldig bra…

Men så dere: noen flere tips til gode barnebøker jeg absolutt ikke bør gå glipp av???

2 kommentarer om “Desperat barneboklesing…

  1. bentebing sier:

    Jeg har ikke lest Hartnett, må prøve henne! Uhildet – klart syn, ikke farget av egen interesser. Ugildet? Er du part i en sak er du ugild, men ugildet er et nyord, tror jeg, ordoppfinnelser er bra!

    Liker

  2. Lise sier:

    Dette burde jo jeg kunne svare på. Leser mye ungdomsbøker. Sonya Hartnett – har du lest henne? En favoritt. Vera Micaelsen sin nye Hyperpubertet er veldig morsom. Jeg er litt uhildet til å si det egentlig, men det er objektivt sant også. :.) Uhildet? Heter det det? Ugildet? Nei, nå ble jeg i tvil.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: