Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

det frosten tokKari Nygaard debuterte med den historiske romanen Reisen til Bella Coola som jeg synes var underholdende, men ikke særlig mer. Det frosten tok er nok en historisk roman som tar for seg konfliktene mellom nordmenn og samer, sterke kvinner og fine naturskildringer. Handlingen foregår i nord i Østerdalen året er 1811, Napoleon kriger i Europa og engelskmennene blokkerer havnene slik at matmangelen er kritisk. Det er dette som er bakteppet når vi møter bondekona Lea, mannen Erik og barna deres. Erik blir kalt ut av lensmannen for å jage vekk samene som har bygd gammer i fjellet og lar reinen beite nær deres marker.  På den andre siden treffer vi samekvinnen Marjja og hennes mann Laras. Marjja følger samenes ritualer og tro i skjul for hennes bestemor var en som helbredet. Marjja og Laras er gift i kirken, men for Marjja sin del er det den samiske tradisjonen som gjelder. Konfliktene mellom nordmennene og samene har vært der en stund, men når lensmannen setter i gang denne aksjonen er det sammen med flere menn som ikke lar seg tøyle så lett. Lensmannen blir opptatt på annet sted og overlater ansvaret til Erik som er en mann uten stor respekt i bygda. Kravet fra nordmennene om at samene skal flytte seg blir møtt med lite velvilje og mennene bestemmer seg for å slakte hele reinflokken. Det blir et blodbad uten like og Nila en av guttene på boplassen blir skadet og dør. Samene drar til Røros, der presten tar i mot dem og gir dem husly for når reinen er drept har de mistet alt de eier. Marjja og Laras reiser til Trondheim, men livet der er ikke lett for samie. Erik er ikke den samme når han kommer hjem. Han er rystet over brutaliteten de viste og skuffet over seg selv som ikke stod i mot presset fra de blodtørstige nordmennene. Både Erik og Laras dør og Lea og Marjja finner hverandre under dramatiske omstendigheter. De hjelper hverandre og et fint vennskap vokser fram. Vi blir godt kjent med både Marjja og Lea, men de andre personene blir aldri helt levende for meg. Forfatteren tar fram konfliktene mellom nordmenn og samer og viser nok en gang overgrepene som har blitt og blir gjort mot vårt urfolk. Grådighet og omtanke lever side om side og det gjør at romanen har noen flere aspekter enn ren underholdning.

 

2 kommentarer om “Det frosten tok

  1. bentebing sier:

    Ja, denne er lettlest, men samtidig så har forfatteren gjort grundig research virker det som. Jeg likte denne mye bedre enn Reisen til Bella Coola. Takk for kommentar!

    Liker

  2. astridterese sier:

    Det er en bok jeg kunne tenkt meg å lese. Det er først i de senere år jeg har blitt klar over hvor stor, eller rettere sagt, hvor enorm den uretten som ble gjort mot samene er.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: