Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Forside_BiterAvLykkeAnne Ch Østby er forfatteren bak denne boka om fire venninner som etter mange års avstand får et brev fra den femte som inviterer dem til å reise til Fiji og sammen lage sjokolade. Kat som har vært den eventyrlystne og uredde i jenteflokken har nå blitt enke. Hun har bodd mange forskjellige steder rundt i verden og de siste årene har hun bodd på en kakaoplantasje med ektemannen Niklas, en ekte eventyrer. Venninnene er nå i pensjonsalderen og Kat vil igjen ha venninnene rundt seg. Kat skriver til Sina, alenemoren med den kravstore sønnen Armand som snart nærmer seg femti, men likevel ikke går av veien for å loppe moren for betydelige beløp. Sina lar seg utnytte og undertrykke, men hun blir med på prosjektet og reiser til Fiji. Kat skriver til Ingrid som hun faktisk har hatt en del kontakt med. Ingrid er enslig, men har god kontakt med sine nevøer og denne kontakten er nok med på å holde henne ung til sinns.  Hun har livslyst og livet på Fiji bringer fram nye gleder. Lisbeth er den tredje av venninnene. Hun kapret den stilige Harald som gjør det godt i familiebedriften og har alt man kan ønske seg av materielle ting. Lisbeth er i Harald sitt fokus så lenge det ikke er lekrere damer i sikte. Livet er ganske tomt, kontakten med datteren Amanda er ikke på topp, så da brevet fra Kat kommer er Lisbeth klar til å gjøre et forsøk. Den fjerde som får brev er Maya, hun har vært lektor og er svært kunnskapsrik, men nå er hun i ferd med å bli dement. Kat skriver til datteren hennes og de blir enige om at hun og Maya reiser til Fiji sammen og så får de se hvordan situasjonen utvikler seg. Kat forteller ikke de andre venninnene om Mayas tilstand, noe som fører til både misforståelser og ergrelser. Det er flere personer i boka, men det er særlig to som må nevnes det er Ateca hushjelpen til Kat. Hun er innfødt og aleneforsørger. Hun observerer disse fremmede damene og ser i mange situasjoner deres utfordringer klarere enn de selv. Vi får høre om hennes tanker gjennom kveldsbønnen, for Ateca ber til Jesus om alt med stor intensitet og innlevelse. Den andre er en pike Maraia (havets stjerne) som spiller en særlig rolle i Maya sitt liv. Det er mye som skal opp og fram fra glemselen når de fem er samlet, mange frustrasjoner, mange gleder og så har de et felles prosjekt som fører til  mye positiv energi.

Boka er delt inn i kapitler der hver person forteller, dette fungerer bra med så mange «hovedpersoner», men det hindrer litt flyten i boka. Jeg satt med følelsen av at dette er en variant av «Eat, love, pray». Det er en bok som er lett å lese, den gir gode påminninger om hva som er viktig i livet og at de gode tingene i livet kan komme når du minst venter det. Livet er på ingen måte over når man blir pensjonist! Trenger du en kosebok? Da kan denne være en mulighet.

4 kommentarer om “Biter av lykke

 1. bentebing sier:

  Jeg har lest Tirsdagsdamene og ja, du har rett i at denne minner om disse bøkene. Her er det i midlertid mer om Fiji og befolkningen der, kultur og tradisjoner så den er interessant ut i fra den siden og. Når det er sagt så er det jo bare de positive sidene ved kulturen det er skrevet om … men på et par hundre sider er det jo ikke mye en når over. Det er en kosebok og her (Vestlandet) hvor det har bøtta ned i hele sommer trenger vi hvert solglimt vi kan få – også i bokform:-) Takk for kommentar!

  Liker

 2. bentebing sier:

  Kjære Tine! Dette er en kosebok, rett og slett! Super å lese nå når regnet er over oss igjen. Takk for sist og takk for kommentar!

  Liker

 3. Tine sier:

  Så fresh bloggen din har blitt, veldig gøy å skrive «brev» i stedet for en kommentar. Skulle gjerne begynt med Kjære Bente 🙂 Denne boken tror jeg er på vei til meg, det var i alle fall en kosebok for sjokoladeelskere, og der har du meg midt i målgruppen. Nå gleder jeg meg til å lese den!

  Liker

 4. Artemisia sier:

  Høres ut som ei bok som kan være verdt en titt, men det avhenger jo hvor godt den er skrevet for at den skal kunne heve seg over gjennomsnittet av en del slike bøker. Minner meg litt om Tirsdagdamene sånn tematisk, har du lest dem?

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: