Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

mats-og-emil-1Det er ikke ofte jeg leser bildebøker lenger, men jeg kom over noen entusiastiske omtaler av denne boka og ble naturligvis nysgjerrig. Jon Klassen er illustratør og forfatter og mest kjent for meg gjennom bøkene Jeg vil ha tilbake hatten min og Dette er ikke min hatt. I denne boka er det Mac Barnett som er forfatter og han har samarbeidet med Klassen tidligere.

Boka handler om Mats og  Emil som bestemmer seg for å grave et hull for å finne noe noe utrolig fantastisk. De begynner på mandag og graver ivrig rett nedover.

 

mats-og-emil-1-1De graver og graver, finner ingen ting, blir slitne, men gir ikke opp. Kanskje de må endre taktikk? De graver til siden, fortsatt ingen ting.

De deler seg og graver i hver sin retning, en stund, men finner fortsatt ikke noe. De har spist opp alle bokstavkjeksene, drukket sjokolademelken, men fortsatt har ikke noe utrolig fantastisk dukket opp. De gir seg ikke, men gravingen har tatt på så de sovner. Da tar hunden over og så skjer det noe.

mats-og-emil-2-1Mats og Emil finner nesten noe utrolig fantastisk, det ser vi som sitter og leser, men disse geniale fyrene bestemmer seg for at det som skjer er utrolig fantastisk.  Dette er en bildebok der illustrasjonene forteller mer enn teksten. Hva ser vi? To iherdige karer og ikke minst hunden(!) som arbeider i herdig og ikke gir opp. De er så nær så nær, men ikke helt der likevel, kan vi ikke kejnne oss igjen i dette da?

Det er lett å bli betatt av Klassen sine duse fine tegninger, enkelheten i strek og uttrykk og nydelig fargebruk. Det er like imponerende at forfatter Mac Barnett har klart å veie sine ord på gullvekt, ikke et ord for mye. Dette gjør boka til en nydelig opplevelse som man stadig kan vende tilbake til.

4 kommentarer om “Mats & Emil graver et hull

 1. bentebing sier:

  Lån med hjem! Jeg har heller ikke vært borti Barnett tidligere, men han har altså klart det kunststykke å lage en tekst som er akkurat nok. Jon Ewo snakket om det en gang da han lagde teksten til En og en sammen, skulle tekst og bilde spille sammen på rett måte, var det nødvendig «å veie hvert ord med den minste vekten» han hadde. Kos deg med denne! Takk for kommentar!

  Liker

 2. bentebing sier:

  Den er så fin, Lillian! Her er det muligheter for en liten filosofitime! Takk for kommentar!

  Liker

 3. Jon Klassen har jeg sansen for, men Barnett kjenner jeg ikke til. Boka har jeg observert på det lokale biblioteket ved flere anledninger, kanskje på tide å få lånt den med seg hjem? 🙂

  Liker

 4. Lillian sier:

  Inspirerende! Kanskje vi må bestille den til barnehagen 😀

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: