Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Yrsa Sigurdardottir har skrevet bok nummer to om politimannen Huldar og barnepsykologen Freyja. Vi møtte dem første gang i kriminalromanen DNA, en utrolig spennende fortelling om adopsjon og ødelagte familier. Det er her vi blir introdusert til politimannen Huldar som plutselig rykker opp som etterforskningsleder på grunn av ureint trav blant de fleste i etterforskingsavdelingen i politiet. På fritiden treffer han Freyja, men han lyver for henne og forteller at han er tømrer. Saken kommer selvsagt fram i lyset og forholdet mellom dem kommer ikke helt i vater etter dette. I boken Dragsug har både Huldar og Freyja blitt degradert etter alvorlige feil de gjorde under oppklaringen av saken i DNA. Jeg sier det bare med en gang: Les DNA – den er verdt tiden din!dragsug-1

Dragsug innledes med at åtte år gamle Vaka forsvinner etter skoletid i 2004. I 2016 oppdager rektor på skolen der Vaka gikk at det er lagt ned et spesielt brev i tidskapselen som ungdomsskoleelevene lagde i 2004. Politimannen Huldar får i oppdrag å ta for seg dette brevet. Dette er ikke et brev med framtidsvyer om hva vi skulle gjøre og hvordan vi skulle leve i 2016. Brevet har en liste med initialer over mennesker som skal bli drept dette året. Skal politiet virkelig ta dette på alvor?
Da det skjer to bestialske drap der initialene til de drepte stemmer overens med dem på listen, blir det nødvendig å se nærmere på denne og nøste i alle tråder de kan finne. Huldar drar en noe motvillig Freyja med seg inn i etterforskningen og sammen får de kontakt med en veldig sint ung mann Thröstur (th er i boka et islandsk tegn som jeg ikke har på mitt tastatur). Han, søsteren og moren skjuler noe mener Huldar og Freyja, men det er først når en kiste blir gravd opp og levningene i kisten blir undersøkt at de kommer nærmere en løsning på mysteriet. Her er det hevn, det er posisjonering, det er unnlatelser og samvittighetsløs behandling av barn. Yrsa Sigurdardottir skriver godt, intenst og jeg tror på personene som hun skildrer.

Bøkene er helt selvstendig avslutta romaner, men jeg personlig syntes det var en fordel å ha lest DNA, for da skjønte jeg litt mer av Freyjas noe ambivalente holdning til Huldar. Jeg håper hun følger opp med mer om Huldar og Freyja, det finnes glimt av humor her…  Liker du intens krim? Les Dragsug!

5 kommentarer om “Dragsug

 1. bentebing sier:

  Noen krimserier er svært gjentakende synes jeg og det blir litt kjedelig hvis man leser alle, men denne gangen tenkte jeg at to bøker skal jeg nok klare – og det er jeg nå litt glad for. Jeg kan anbefale Yrsa Sigurdardottir, jeg har lest De uønskede som hun også har skrevet, veldig god den og. Takk for kommentar!

  Liker

 2. bentebing sier:

  Jeg har perioder hvor jeg leser mye krim og så har jeg liksom «fått nok». Nå er jeg inne i en krimstrøm, igjen – får se hvor lenge den varer… Takk for kommentar!

  Liker

 3. Det er gjerne sånn an vi går glipp av litt selv om det sies at en del serier kan leses enkeltstående, det er liksom noe med personlige forhold som vanskelig kan gjengis i sin helhet i alle bøkene i en serie. Det er lenge siden jeg har lest intens krim, kan faktisk ikke huske sist. Forrige krimroman jeg leste var av Robert Galbraith, og den likte jeg veldig godt, men den var ikke intens 🙂

  Liker

 4. Tine sier:

  Å jeg som tenkte at du ikke leser så mye krim, også har du lest både DNA og Dragsug? He, he… den ligger klar her, tar den nok til helgen. Veldig gøy å høre at den falt i smak hos deg, jeg har store forventninger etter jeg leste DNA 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: