Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Jeg har ikke lest mye av Jan Kjærstad tidligere. Jeg har prøvd et par ganger, men denne ordrike forfatteren har til nå blitt for overveldende for meg. Denne gangen tenkte jeg at jeg skal komme meg igjennom denne, fordi romanen Berge hadde fått superlativene dynget ned over seg. Bokens utgangspunkt er drapet på fem personer hvor av to er profilerte Arbeiderparti ledere. Boken har tre fortellere jounalisten Ine Wang, tingrettsdommeren Peter Malm og den anklagede Nicolai Berge. Ine er en jounalist med dalende stjerne, hun har nettopp avsluttet en biografi om Arve Storefjell, en av toppene i AP og en av de myrdede. Dette mordet og mordet på datteren hans Gry får blodet til å bruse i journalistens hjerte og hjerne. Ine skriver om slutten på biografien, boken blir lansert og hun er igjen et hett navn i mediene. Hun kommer på at Nikolai Berge, en forfatter med to lite omtalte novellesamlinger bak seg og sønn av en annen AP leder, var en tid forlovet med Gry. Hun krangler seg til å få lage et portrett av Berge, men møtet blir anderledes enn hun forestiller seg.

I denne delen gir Kjærstad oss et glimt inn i mediehverdagen og hvordan det kan tenkes at man handler når det skjer dramatiske hendelser. Det er interessant og det er gjenkjennelig for oss avislesere.

Den andre fortelleren er Peter Malm. Han er anglofil, en flanør og observatør, han vil helst være anonym for slik å skjule at han ikke er en dyktig dommer. Til sin store forskrekkelse og angst blir han oppnevt som dommer i denne saken og han må tre ut av skyggene og bli tydelig. Han går langt i å finne ut hvem Nicolai Berge egentlig er. Han leser novellene hans og oppdager at her er det uoppdagede perler og en tankegang som griper inn i det store altet. Peter Malm ønsker å dømme rett, kan han frifinne Berge? Hva vil da skje?

Den siste som får ordet er Nicolai Berge, sønn av en annen og mer tilbaketruket gren av AP-familien. Kjærlighetshistorien mellom Gry og Nicolai blir beskrevet av Nicolai som et mirakuløst møte, han er overveldet av den vakre og eksotiske Gry, at hun vil ha ham! Det er Gry som avslutter forholdet og Nicolai er like knust som han var oppe i skyene så lenge forholdet varte. Nicolai forteller fragmenter av deres forhold, intervjuet med Ine Wang og den siste turen han gikk i Nordmarka der drapene fant sted. Er det han som drepte dem?

La det bare være sagt, dette er en god bok! Er det en god bok for meg? Jeg synes fortsatt at Jan Kjærstad er utrolig ordrik, det er lite plass til leseren i teksten og det blir mange detaljer. Jeg var ikke så begeistret for Ine Wang og hans fremstilling av henne, tenker en kvinne slik? Derimot synes jeg at Kjærstad skaper dybder i både Peter Malm og Nicolai Berge og gjør dem interessante. Boka bør leses, den fortjener mange lesere både fordi Kjærstad skriver godt (tross mine innvendinger) og tematisk er dette en interessant bok.

Andre som har lest og skrevet om boka er Artemisias verden , Kleppanrova  og Så rart

4 kommentarer om “Berge

  1. bentebing sier:

    Jeg tenkte at jeg måtte prøve en gang til… Jeg er enig med deg ndg Ine Wang, jeg synes ikke han fikk henne frem skikkelig, karikert er et godt uttrykk her.Takk for kommentar!

    Liker

  2. bentebing sier:

    Den er verd å vente på, Åslaug! Takk for kommentar!

    Liker

  3. Åslaug sier:

    Jeg venter på boka, men køen er lang. Har mer enn nok å kose meg med i forkant, og mye annet å holde på med, så det er greit. Og da er det fint å lese hva andre skriver om bøkene jeg planlegger å lese!

    Liker

  4. Artemisia sier:

    Artig at du leste denne tross tidligere mindre heldige erfaringer. Jeg likte også boka, men synes første del om Ine Wang virket karikert. Om kvinner kan tenke som henne, tror jeg nok, om enn overdrevet , det er mange asen i arken for å si det slik..
    Takk for link.:)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..