Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Forfatteren av denne romanen Kazuo Ishiguro vant Nobelprisen i litteratur i år og det er en av grunnene til å lese bøkene hans, men i seg selv er denne romanen Resten av dagen en grunn til å lese, nyte og reflektere. Vi skal snakke om boka i Nordhordland Litterære Selskap så her var det bare å kaste seg over romanen. Romanen er filmatisert og jeg innbiller meg at jeg har sett filmen eller deler av den for Anthony Hopkins , som spiller hovedrollen i filmen, dukket stadig opp i hodet mitt under lesingen av boken.

Boken handler om butleren Stevens og hans liv og virke på godset Darlington. Vi møter ham når godset er kjøpt opp av en amerikaner mr. Farraday og hans nye arbeidsgiver tilbyr ham noen dager med ferie. Stevens får låne bilen hans og begir seg ut på en reise til Cornwall hvor Miss Kenton en tidligere ansatt på Darlington Hall nå bor. På veien reflekterer han over butleryrket, hva er verdighet, hva er en virkelig god butler og sammenligner seg med andre bultere han har møtt og andre han har hørt om. Han tenker igjennom sitt virke for lord Darlington og hans forhold til miss Kenton.

Vi får et bilde av en mann som levde gjennom sin arbeidsgiver uten å reflektere over om hans handlinger var riktige eller gale. Stevens mener at «hans Nåde» vet bedre enn ham i alle saker som har med verden utenfor Darlington Hall å gjøre og det gjør nok lorden og. Det viser seg at lord Darlington har, på sitt gentlemannsvis, helt tilgitt tyskerne og deres handlinger under første verdenskrig og mener at restriksjonene som Tyskland opplever i mellomkrigstiden er altfor omfattende og strenge. Han får kontakt med tyskvennlige og nazisypatisører og inviterer dem til Darlington Hall for samtaler. Stevens gjør alt han kan for å legge til rette for disse besøkene slik at arbeidsgiveren blir fornøyd, ja , han gjennom fører alle oppdrag uten å stille spørsmål ved dem. Det er først i etterpåklokskapens klare lys han ser at han burde ha reagert.

Miss Kenton kommer til Darlington Hall som husholderske og hun og Stevens har mye med hverandre å gjøre. Hun forelsker seg i Stevens, men han på sin side røper ingen følelser for henne. Han lever med alle følelser godt innknappet i vesten og dressen, men hygger seg hver kveld med en kopp kakao i stuen til miss Kenton. Ved den minste foranledning bryter han denne vanen og alle andre forsøk miss Kenton gjør for å vekke hans interesse faller i heller dårlig jord. Til slutt forteller miss Kenton at hun har truffet en mann som har fridd til henne og hun vil gifte seg med ham og flytte til Cornwall. Stevens ønsker henne lykke til, men kjenner seg nedtrykt av dette uten at han gjør noe med det. Miss Kenton som han konsekvent kaller henne, enda hun nå er mrs Benn, skriver brev til ham og han leser inn i dem en lengsel etter Darlington Hall og arbeidet der.

På veien til Cornwall leser han igjen brevene til miss Kenton og innser at han har lest for mye inn i dem, men han har avtalt å møte henne, så han gjennomfører og håper han kan overtale henne til å komme tilbake til sin gamle arbeidsplass. Han skriver hver kveld en liten rapport om dagens begivenheter, mennesker han møter, landskap han kjører igjennom og dette fører igjen til refleksjoner omkring land og folk.

Det er en betagende roman, fin og trist, med mange innfallsvinkler for samtale. Språket er så gjennomført i gammel butler-stil at jeg kjører film i hodet, med som sagt Anthony Hopkins som butler. Anbefales! Det ligger ute på Youtube et intervju med forfatteren om boken og hvorfor han skrev den, veldig interessant!

 

8 kommentarer om “Resten av dagen

 1. bentebing sier:

  Har du hørt om biblioteket, Tine? De har helt sikkert Resten av dagen – om du vil lese den. Takk for kommentar!

  Liker

 2. bentebing sier:

  Takk for hyggelig kommentar! Vi er egentlig 12-13 damer (!) som er med i lesegruppa, men ofte er det ca 7/8 som møter, så dette varierer sterkt. Vi treffes hver 6 uke og har da lest en felles bok som vi snakker om. Vi velger bok for hver gang hvis vi ikke følger et opplegg, f.ex P2lytternes romanpris eller vi har laget en liste med titler vi vil lese igjennom året. Vi har lest romaner av danske forfattere, islandske, svenske, fra andre verdensdeler enn Europa og tyske forfattere ( det siste var en prøvelse, men det er rart hva en kommer igjennom når flertallet har talt). Jeg skriver et referat fra samtalene våre på bloggen og de er det faktisk en del som følger for å få lesetips. Det er veldig kjekt å være med i en slik lesegruppe, man får andre innfallsvinkler til bøkene en leser og jeg tenker ofte at denne boka må jeg lese en gang til ( men jeg gjør det sjelden…) Har du en lesegruppe?

  Liker

 3. Tine sier:

  Jeg er også nysgjerrig på denne forfatteren, så jeg leste omtalen din med interesse. Dessverre har jeg bare Never let me go i hyllen, men siden Elin over her sier at den er bra, så gleder jeg meg til å begynne. Ønsker deg en fin søndag Bente!

  Liker

 4. labbensblog sier:

  Jeg har lest fire bøker av Ishiguro og tre av dem ble umiddelbare favoritter, denne inkludert. Nå begynner det å bli noen år siden jeg leste den og jeg har planer om å gjenlese den i 2018. Etter å ha lest dette gleder jeg meg veldig!

  Hvor mange er dere som treffes for å diskutere bøkene dere leser og hvor ofte treffes dere?

  Liker

 5. bentebing sier:

  Prøv denne! Jeg skal lese Never let Me Go etterhvert og. Takk for kommentar!

  Liker

 6. bentebing sier:

  Jeg var inne på bloggen din og kikket… Det er mange tema boken tar opp så jeg gleder meg til samtalen i litteraturgruppa. Takk for kommentar!

  Liker

 7. Elin sier:

  Jeg har ikke lest denne, men har lest Never Let Me go. Som var veldig bra skrevet. Kanskje jeg skal prøve å lese denne en gang også 🙂

  Liker

 8. Elida sier:

  God anmeldelse! Eg las denne romanen på toget frå Oslo til Stavanger forrige månad, og hadde og Anthony Hopkins i hodet. Mitt inntrykk av ein heller keisam film vart veid opp for ei meget god bok med eit meget godt språk. God laurdag, Bente!

  http://serieavhengig.blogspot.no/2017/11/1001-bkerbooker-1989-resten-av-dagen.html

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: