Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

  Det er Christopher McDougall som stå bak denne besnærende tittelen. Han er kjent for å ha skrevet boka Født til å løpe som ble utgitt i 2012. Jeg leser vanligvis veldig lite faglitteratur og når jeg leser noe er det i hvert fall ikke noe som ligner denne boka. Jeg ble positivt overrasket! Ja, til de grader at jeg har skravlet løs om denne boka både til husbonden og andre som har krysset min vei. McDougall tar utgangspunkt i en kidnapping som foregikk på Kreta under andre verdenskrig. Tyskerne hadde okkupert øya, det var en liten og svært uorganisert gruppe engelskmenn og en mengde kretere som kjempet for hus, hjem og hverandre. En av heltene i historien Patrick Leigh Fenmor eller Paddy finner ut at de skal kidnappe en tysk general for å vise at det finnes en motstand midt i blandt dem. De gjennomfører dette stuntet, men denne historien blir bare brukt som en rammefortelling for å få fram hovedbudskapet: Hvordan var det mulig å gjøre noe slikt, hvem var mennskene som stod bak og hva var det som gjorde dem i stand til å utføre en så spektakulær handling? Forfatteren prøver å finne ut av dette ved å ta kontakt med Chris White som har som hobby å fordype seg i historien til Kreta. Han viser McDougall til andre som skapte forhistorien slik som John Padlebury og Xan Fielding. Likevel er det Kreta og folket på øya, deres liv og levemåte som gir grunnlaget for å kunne utføre heltedåder og overleve under ekstremt vanskelige forhold. Han går tilbake til den minoiske kulturen og undersøker legendene og de utrolige historiene om storverk, samtidig som han ser på hvordan mennesker som har prøvd metodene har klart å gjøre idrettsprestasjoner som er utenom det vanlige. Han tar også for seg kosthold og har en liten aksjon mot det karbohydrat rike kostholdet mange av oss har. Innimellom kommer han tilbake til den elleville historien om kidnappingen av generalen og vi får vite hvordan det går til slutt.

Det er godt skrevet, det er interessant og jeg blir litt oppglødd av tanken på at bevegelse er en naturlig ting, å komme i god form kan like gjerne skje gjennom lek og moro som gjennom kjedelig repetisjon av faste øvelser. Det var en fryd å lese denne boka! Anbefales! Takk til Pax forlag for leseeksemplar.

2 kommentarer om “Født til å være helt; Den glemte visdommen bak styrke og utholdenhet

  1. bentebing sier:

    Flott som påskelesing! Vi er på ferie/fikse-kjøkkenet-tur til Spania og vi bruker mye tid på å vente… Så da er denne boka helt topp, lange leseøkter… Takk for kommentar!

    Liker

  2. Anita Ness sier:

    Godt å høre at du likte denne boka. Jeg skal lese den, kanskje i påska? Har den på vent..

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: