Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Dette er første bok i en berammet trilogi av Philip Pullman. Han har skrevet trilogien Den mørke materien og denne nye trilogien Støvets bok står ved siden av den før nevnte med nye fortellinger om Lyra i følge forfatterens nettside. Dette er fantasy av beste merke, bare så det er sagt med en gang. Pullman skaper en verden som ligger noe tilbake i tid, det er maktkamper, det er kontroll av menneskers tanker og det er et religionspoliti som kan få deg til å tenke på mange slags diktaturer både i dag og i vår nære fortid.
Hovedpersonen i boka er Malcom, sønn av verthuseieren til Ørreten. Dette vertshuset ligger ved Themsen, noen kilometer unna Oxford sentrum. Malcom er en nysgjerrig 11 åring som på fritiden jobber sammen med foreldrene på vertshuset. Han går på skolen og har mange venner, men han liker best å leke med daimonen sin Asta og være ute i kanoen La Belle Sauvage. Han er en trivelig gutt, men han irriterer seg veldig over Alice, en jente som arbeider på kjøkkenet i vertshuset. Hun erter ham fra første stund slik at moren til Malcom til slutt må gå i mellom dem og sette en stopper for dette. Malcom liker å følge med i samtalene på vertshuset og får på den måten vite mye om samfunnet rundt seg, ikke minst lærer han å observere folk. Han liker også å besøke nonneklosteret av St. Rosamunds orden som ligger på den andre siden av elven. Han er stadig innom kjøkkenet og hjelper til med ulike ting som skal gjøres.

En dag kommer det tre menn til vertshuset, Malcom legger merke til dem fordi de er anderledes enn de andre besøkende. De ber om å få et rom for seg selv og det er Malcom som serverer dem. Han blir utspurt om klosteret og de som bor der, bl.a. om de har en baby i sin varetekt. Dette er nytt for Malcom og han bestemmer seg for å spørre nonnene. Seinere er han ute med båten og ser en mann som står og venter på noen, han mister noe ned og finner det ikke igjen, men Malcom og Asta ser det. Før de kan komme ham til hjelp ser de at han går over en bro, der blir han tatt av to menn og ført bort. Malcom og Asta tror det er KDR som står bak, Den konsistoriale disiplinærretten. Dette er en kirkelig etterretningstjeneste som tar seg av kjetteri og vantro og er en inflytelsesrik organisasjon. De finner det mannen mistet, en eikenøtt, de lurer veldig på hva det kan være. Malcom klarer å åpne nøtten og finner et ark med en mystisk beskjed som han ikke skjønner noe av.

Det viser seg at det kommer en baby til klosteret, det er Lyra, datter til lord Asriel. Moren er mrs Coulters som ikke har noe til overs for barnet – tilsynelatende. Malcom blir helt fortryllet av barnet og vil gjerne se henne så ofte som mulig, passe på henne og gjøre alt for henne, noe som fører ham opp i store vanskeligheter og utfordringer.

Det er en spennede og interessant fortelling. Personene er levende og godt beskrevet og gjør at jeg som leser lever med og heier på Malcom og Alice. Det er mange detaljer og mye som skjer både mellom mennesker og menneskenes relasjon til naturen og naturkreftene. Det er bare å glede seg til neste bind av boken som ifølge denne artikkelen fra Wikipedia kommer på engelsk høsten 2018. Når kommer den på norsk Aschehoug?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: