Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Kaia Dahle Nyhus har flere spektakulære bildebøker bak seg og denne boka Verden sa ja er ikke noe unntak. I denne boken er det verdens tilblivelse som er temaet, for her er det ikke snakk om en skapelse men evolusjon:

Først kom verden
Og verden ropte.
Og verden sa JA!

Sånn var det alt begynte.
Så kom tida
og tida sa også JA.
Og så begynte tida og løpe.
Og den løp fort!

Slik fortsetter utviklingen og det går stadig raskere fra det tomme intet til vann, syrer, fisk, planter og dyr. Noen utvikler seg, mens andre dør. Mennesket kommer og lager ting, bruker jorda og dyrene. De finner opp både det som er til det gode og til det onde. Menneskene vil har flere og flere ting og goder og verden sier hele tiden JA.

Nå er vi vel ferdige? sa vi
men vi er ikke ferdige.
For det blir aldri helt ferdig.
For vi kommer til å forandre oss.
Og verden roper!
Og verden sier JA!

Dahle Nyhus forteller utviklingen i et rasende tempo og teksten er som en lang oppramsing av hendelser. Teksten hopper i store jafs gjennom historien og dette gir en god driv til fortellingen. Det er illustrasjonene som gjør denne boka spennende og som gjør at den framstår som et overveldende fyrverkeri av en fortelling om jordas og menneskehetens utvikling. Boka har ingen tilknytning til skapelsesberetningen vi leser om i Bibelen eller andre religiøse beretninger, her er energikilden verden selv ( som Hilde Dybvig sier i sin kritikk av boka). Vi følger heller ingen hovedperson og det gjør at det bør nok være en leser og medleser som har noen referanser til verdens utvikling om man skal ha utbytte av både tekst og bilde. Når bildene er så kraftfulle og fargesterke som de er, så tror jeg nok at de vil appellere til barn i flere aldersgrupper og at man gjennom dem kan få gode samtaler. Boka er utgitt av Cappelen Damm. Jeg lånte boka på biblioteket.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: