Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Pølsetjuven er debutboka til Marianne Gretteberg Engedal. Kjell er hovedpersonen i boka. Han er ni år og født inn i en familie av tyver. Alle stjeler og det skal Kjell gjøre og! Men Kjell vil ikke være en tyv, han stjeler bare ting som ingen vil ha. Foreldrene er ikke fornøyd og moren hans kaller dette for rydding : «Nei. Å plukke søppel er ikkje å stele, det er å rydde. Tjuvar ryddar då ikkje». Bestevennen til Kjell er Pølse-Per og da han forteller høyt og tydelig på skoleplassen at han og familien skal reise på ferie, får brødrene til Kjell den gode ideen at nå kan de stjele fra huset til Pølse-Per. Kjell prøver alle metoder for å slippe å stjele fra vennen sin, men han skal og må være med! Familien til Kjell tømmer huset til Pølse-Per og Kjell stjeler et bilde. Kjell får ikke sove, så dårlig samvittighet har han. Han bestemmer seg for å levere tilbake bildet og sniker seg ut i natten. Her møter han flere mennesker som har gjemt seg i skogen fordi de ikke lenger vil være ordfører, slakter eller bussjåfør. De hjelper ham med å få alle tingene til Pølse-Per tilbake i huset, men dette blir selvsagt oppdaget av familien hans. Kjell blir oppsagt som tyv og må finne noe annet å gjøre – han har en plan…

Dette er en herlig bok om å finne ut hvem man er og hva en har lyst til å gjøre. Det er mye å snakke om her, både når det gjelder familie, forventninger, våge å være seg selv, stå på sitt og å hjelpe andre. Illustrasjonene er detaljrike og vi kan se hvordan de forskjellige familiene i den vesle byen er karakterisert, noen med kaninører og noen med tre bein. Kjell og familien hans har masker og stripete gensere, klassisk tyv altså. Boka er en fryd å lese og kommer nok til å bli en av årets perler. Hilde Dybvig har skrevet en grunndig omtale av boka her. Boka er utgitt av Samlaget. Jeg lånte boka på biblioteket.

4 kommentarer om “Pølsetjuven

 1. bentebing sier:

  Tusen takk!

  Liker

 2. Miriam sier:

  Så fin blogg du har! Kost meg masse med å lese de siste anmeldelsene dine. 🙂

  Liker

 3. bentebing sier:

  Tror denne vil passe bra i barnehagen! Hans Sande er helt topp, mener at jeg har lest denne, men siden jeg ikke husker det helt får jeg ta en ny titt på den. Takk for kommentar!

  Liker

 4. Tine sier:

  Å, denne fikk jeg lyst å lese! Leser for tiden «Forelska i Feisbukk», kan anbefales.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: