Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Carmen Maria Machado debuterer med denne novellesamlingen Ekte kvinner har kropper. Jeg fikk boka av Solum forlag fordi jeg ble så gruelig nysgjerrig på hva dette var. Boken inneholder åtte noveller og jeg har lest de fleste av dem, men noen ble for sterk kost for meg. Boken handler om kvinner, deres seksualitet og deres relasjoner til hverandre. Den første novellen Ektemannsstinget,som jeg absolutt synes var den beste, handler om en kvinne som alltid går med et grønt bånd om halsen. Hun treffer en ung mann som hun har heftig sex med og som hun etterhvert gifter seg med. Mannen hennes lurer stadig på hvorfor hun går med dette båndet og vil gjerne ta det av, men hun får ham til å love å ikke røre det. Hun forteller ham stadig nye historier som alle har et snev av noe groteskt. De får en gutt og lykken er fullkommen. Han vil også dra i båndet hun har rundt halsen, men hun avleder ham. Hun begynner på et tegnekurs og ser at modellen har et grønt bånd rundt den ene foten. Hun føler et fellesskap med denne kvinnen. Hun forteller mannen om kvinnen, men når hun har gjort det føler hun at hun har sviktet henne. Gutten vokser opp, begynner på universitetet, får kjæreste som han vil gifte seg med. Foreldrene blir glade og feirer med å ligge sammen i alle rommene i huset. Da tilbyr hun ham å ta av båndet om han gjerne vil det. Han gjør det. Det burde han ikke ha gjort.

Novellene til Machado er på en måte overlesset med historier inne i historiene. Noen av dem er vandrehistorier av det mer groteske slaget, men det gjør at de utdyper innholdet i novellene, samtidig kan det bli for mye av det gode. Flere av novellene heller over mot det groteske og for min del ble dette litt mye slik at ikke alle ble lest helt ferdig. Machado problematiserer kvinneliv og kvinners seksualitet på en direkte og eksplisitt måte som kan virke ganske sjokkerende. Samtidig er novellene av en slik oppbygging og karakter at de sitter lenge i tankene. Flere omtaler hennes skrivemåte som revolusjonerende, tja kanskje det, men tankevekkende det er de. Boka har fått ganske blandede omtaler, The Guardian har skrevet en grunndig omtale her.

9 kommentarer om “Ekte kvinner har kropper

 1. bentebing sier:

  Det er klart man blir nysgjerrig på en slik tittel! Boka var veldig anderledes og jeg vil nok ikke si at den er blant mine topp anbefalinger med mindre man vil lese en ganske så spesiell bok. Takk for kommentar!

  Liker

 2. bentebing sier:

  Ja Beate, denne ligner ikke på noe jeg har lest før. Kanskje du vil like den? Er spent på hva du synes! Takk for kommentar!

  Liker

 3. bentebing sier:

  Ja, den er interessant, men som sagt noe vel grotesk for meg… Ha en god lesesommer du og Anita! Takk for kommentar!

  Liker

 4. Tine sier:

  Tittelen appellerte til meg, men handlingen hørtes spesiell ut 🙂

  Liker

 5. Jeg har lastet denne ned på kindelen og har planer om å lese den om ikke så lenge,må bare få unna litt påbegynte og planlagte bøker først. Syntes den virker interessant!

  Liker

 6. Anita Ness sier:

  Denen virker interessant… Noteres.:) God lesesommer til deg.:)

  Liker

 7. Enig i at den med slankeoperasjonen var underfundig. Forfatteren ser verden på fascinerende vis 🙂
  Du kan lese min omtale her: https://marianneaugusta.blogspot.com/2019/06/her-body-and-other-parties-av-carmen.html

  Liker

 8. bentebing sier:

  Ja, det gjorde jeg og😀 Vi er forskjellige som lesere og det er en fin ting. Jeg likte også novellen om hun med slankeoperasjonene, underfundig😉 Takk for kommentar!

  Liker

 9. Jeg likte denne samlingen som helhet godt. Noe med sjangerblandingene som gjorde det interessant. Og enig med deg i at boka er tankevekkende.
  En kan ha mye glede av litteratur uten å lese ferdig. Jeg forlot novellen Especially Heinous halvveis

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: