Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Jeg har tidligere lest Deborah Levy sin bok Varm melk og ble da fascinert av hennes skrivemåte. Hun går ved siden av sine personer og observerer det de gjør, deltar på et vis i deres tanker og refleksjoner, men er likevel ikke helt på «innsiden» noe hun overlater til leseren å tenke seg inn i. Nå har hun skrevet en ny bok som også er kortlistet til Man Booker prisen. Svømme hjem er en annerledes bok, der flere stemmer får komme til orde. Bokens personer er Kitty Finch, som trenger seg inn på familien Jacobs som består av poeten Joe, journalisten Isabel og datteren Nina. De reiser med et vennepar til Sør-Frankrike, da de kommer dit finner de Kitty svømmende i bassenget. Kitty er lidenskapelig fan av Joe´s poesi. Isabel tilbyr henne å bo hos dem siden hun tilsynelatende ikke har noe sted å bo. Kitty sier at hun er botaniker, men hun skriver også dikt og vil at Joe skal lese dem. Han prøver å vri seg unna, men Kitty er svært insisterende og hun legger diktene i en konvolutt. Joe prøver stadig å slippe dette, men Nina presser ham også, til slutt gir han etter. Kitty har bodd i dette sommerhuset tidligere og kommet i konflikt med naboen. Naboen mener at hun er gal og har faktisk fått henne innlagt. Naboen prøver å snakke med Isabel om Kitty, men det hjelper ikke – for kanskje har Isabel sin egen agenda og det passer bra at Kitty tar opp så mye plass i dagliglivet deres? Nina synes Kitty er fascinerende, men også ganske skummel med alle sine merkelige utsagn og ikke minst at hun svømmer naken i bassenget stadig vekk. Joe er deprimert, han prøver å skrive, han prøver å være tilstede for Nina, men når han fram?

Det er mange stemmer i denne boken, forvirrende mange stemmer vil jeg si. De lever parallelle liv og tørr ikke gå tett inn på hverandre. Kitty er åpenbart den gale i denne romanen, men hva med Isabel som stadig har reist vekk på reportasjeoppdrag og som nå i ferien også stikker seg vekk? Joe både liker og ikke liker Kitty´s oppmerksomhet, men er den fordi hun vil ha noe av ham? Vil hun på en måte eie ham?

Det er en interessant bok, en  bok som får deg til å tenke på relasjonene og motivene til de ulike personene som opptrer i boka. De er tilsynelatende vellykkede, men under overflaten er det mye uavklart og Kitty er, i all sin merkverdighet, den som får ting til å skje. Har du lyst på en leseutfordring? Da burde denne være noe for deg!

Takk til Solum for leseeksemplar!

6 kommentarer om “Svømme hjem

 1. bentebing sier:

  Takk Beate😀

  Liker

 2. Jeg likte også godt denne boken! Det vil si jeg var ikke helt sikker underveis men falt ned på at dette var bra. Jeg syntes det er kjekt med bøker som på overflaten kan virke som en lettlest affære men man kan også dykke litt ned i og prøve å få tak i hva forfatteren vil med boken.
  Du har skrevet fint om boken, Bente! 🙂

  Liker

 3. bentebing sier:

  Helt enig Anita! Jeg likte vel Varm melk, noe bedre enn denne, men det er alltid interessant å følge en forfatter som skriver slik som henne. Takk for kommentar!

  Liker

 4. bentebing sier:

  Takk Tine! ja, jeg tenkte at dette nok ikke er for dem som vil ha en kosebok eller noe lettlest for hun lager jo ganske spesielle strukturer i teksten. Takk for kommentar!

  Liker

 5. Anita Ness sier:

  Jeg likte også denne boka veldig godt. Levy skriver så godt, og jeg liker det lett absurde og mørket i bøkene hennes.

  Liker

 6. Tine sier:

  Flott omtale Bente, kjekt at du likte den. Artig at du kaller boken en leseutfordring, for litt spesiell var den jo 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: