Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Hauk er den første bildeboka til forfatteren Sivert N. Nesbø. Boka er illustrert av Susanna Kajermo og utgitt på Samlaget noe som indikerer at boka er skrevet på nynorsk (hurra!). Boka handler om Hauk som bor med søsteren Inga og besteforeldrene. Han lengter etter faren sin, han tenker på alt de kunne gjort sammen, men slik er det ikke. Besteforeldrene prøver å aktivisere ham på forskjellige måter, men det varer bare en kort stund, så er lengselen der igjen og drømmen om at faren skal komme igjen. Han får ikke svar når han spør når faren kommer, bare et kanskje, kanskje kommer han om noen dager eller mange.

Det er en sår bok om lengsel og tap. Vi vet ikke noe om hvorfor faren eller moren ikke er tilstede i barnas liv og dette gjør at denne boka bør bli en snakke og undringsbok. Det er Hauk som opplever og det er hans tanker vi følger gjennom denne dagen. Det er han som tenker på faren, selv om storesøsteren Inga også er der og sikkert har sine tanker. Besteforeldrene gjør sitt og på en måte blir storesøsteren også definert inn i voksengruppa. Hauk er svært ensom og hans savn og lengsel etter faren er enorm. Forfatteren klarer å formidle denne ensomheten på en fin måte, samtidig som han lar de andre tre i boka gjør sitt for å prøve å nå inn til han og ikke la ham synke ned i fortvilelse.

Illustrasjonene som følger teksten nydelig er laget av Susanna Kajermo og understreker følelsen av tap som går igjennom boka, men samtidig så lager hun små strimer av håp og liv gjennom å plassere små fargesterke element inn i tegningene. Vi ser en knallrød bil i en vinduskarm, storesøsteren gule kjole, små maur på vandring over duken og den røde tråden som utgjør løypestrengen og gjerdet mellom gårdene. Dette skaper spenning og en sidehistorie i boka som gir leseren en pause i Hauk sin sorg. Det er en vakker bildebok som nok vil trenge en trygg leser med god tid til prat for å nå fram til aldersgruppa den er tenkt til, 3 – 6 år iflg. forlaget. Jeg lånte boka på biblioteket. Deichman Litteraturbloggen har laget et interessant intervju med forfatteren.

2 kommentarer om “Hauk

  1. bentebing sier:

    Ja, her er det illustratøren som gjør boka til veldig vakker og spesiell. OM du skal bruke den i barnehagen ville jeg satse på å ha god tid til prat og tanker. Takk for kommentar!

    Liker

  2. Tine sier:

    Høres ut som en nydelig bok, med et vondt tema. Kjekt å lese omtalen din 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: