Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Brynjulf Jung Tjønn har laget sin første bildebok og har fått med seg illustratør Sunniva Sunde Krogseth. Gard bor på en gård og det er tid for å hente inn sauene, de mangler bare et lam og faren drar av sted for å finne det. Gard vil bli med, men moren har andre planer for naboen har adoptert en jente som kommer fra samme land som Gard. Han på sin side vil ikke leke med en jente, han vil lete etter lammet og går inn i skogen for å finne det. Året før tok reven et lam, det må ikke skje igjen. Gard sier til seg selv at han ikke er redd, men det er mange skumle lyder i skogen og han synes han ser øyne som følger ham der han går. Han finner lammet, men han ser også reven og konfronterer den. Han oppdager at både han og reven har noen de vil beskytte og han lærer noe om å ikke trekke forhastede slutninger.

Det er en fin bildebok som tar opp barnets behov for å bli sett som individ. Gard reagerer på at de voksne setter ham og den vesle jenta i samme bås fordi de er fra samme land. Tjønn setter også fokus på hvor lett voksne kjører over barnas planer fordi de ikke passer inn i dagsordenen. Det er et fint samspill mellom tekst og bilder. Illustratøren formidler stemningen og det usagte, men likevel tydelig ubehaget ved å være alene i skogen. Reven blir stor og skremmende for en liten gutt, men hun viser også Gard sitt mot i konfrontasjonen. Det er fint gjort. Barnebokkritikk har laget en grundig omtale av boka. Boka er utgitt av Aschehoug, jeg lånte den på biblioteket.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: