Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

I sommer besøkte jeg min kusine på Fyn og hun fortalte meg at hun leste Dinosaurens fjer som den heter på dansk. Jeg hadde sett boka før, men fant ut at dette umulig kunne være noe for meg. For noen uker siden var jeg i en bokhandel i Oslo og oppdaget at boka var på tilbud, samt at jeg ante at jeg kom til å slippe opp for lesestoff på veien hjem. Boka ble innkjøpt og der satt jeg fanget av en utrolig spennende, tja hva skal man kalle det … krim fra forsker/universitetsmiljø. Ja, det er et mord og flere dør, men det er først og fremst miljøet ved biologisk avdeling ved universitetet i København og personene der som fasinerer. Og så er det jo diskusjonen om fuglenes opprinnelse – har de utviklet seg fra dinosurene eller finnes det en annen forklaring? Hovedpersonen er Anna Bella, student og i ferd med å avslutte hovedoppgaven om forskning omkring fugelenes opprinnelse, i tillegg er hun alenemor til Lily. Hun er rasende på veilederen sin som viser en utrolig liten interesse for oppgaven hennes enda det var han som ivret for at hun skulle ta nettopp dette temaet. Hun deler kontor med Johannes som er transseksuell og som forteller litt til Anna om hva som foregår i transe- og sm-miljøet. Anna kjemper for å få hverdagen til å henge sammen og rett som det er må hun motvillig be moren om hjelp til å passe Lily. Anna har et vanskelig forhold til moren og underveis i romanen blir forhold fra barndommen rullet opp og hun oppdager at ting slett ikke alltid er slik som det ser ut.

I Canada er det en forsker Clive Freeman som er professor i paleoornitologi ved avdeling for fuglenes evolusjon, paleobiologi og systematikk på University of British Columbia. Han mener at fuglene stammet fra et primitivt reptil, mens andre forskere mener at fugler er nålevende dinosaurer. Det er i dette feltet veilederen hennes ønsker at hun skal skrive en oppgave som går ut på å avsløre forskningsjuks dvs bevise gjennom litteraturstudier at Freeman tar feil. Anna undrer seg over at veilederen hennes Lars Helland er så ukonsentrert og vanskelig å nå fram til og beklager seg til Johannes, men han skjønner ikke hva hun snakker om. Anna lurer på om hun skal gjøre Helland et pek, men før hun kommer så langt finner hun ham død i kontorstolen. Det viser seg at Helland er spist opp innenfra av bakterier som har mutert og i stedet for å gi oppkast og diare, har bakteriene formert seg og begynt å tære på kroppens indre organer! Politiet blir selvsagt koblet inn i dette og Anna møter «Verdens mest irriterende politimann» dvs Søren. Søren har vokst opp hos besteforeldrene, han er i et forhold som har sunget på siste verset en lang stund. Både han og kjæresten kvir seg til å fortelle dette til besteforeldrene og saken blir stadig utsatt.  Søren må avhøre Anna og siden Anna i flere menneskers påhør har snakket om hvor utrolig mye hun irriterer seg over Helland og at noen burde sette en stopper for ham, så ligger hun ganske tynt an. Søren ønsker å tro på henne, men det er mye som taler for at Anna ikke har lagt alle kortene på bordet. Er dette en helt vanlig krim, egentlig? Jo og tja, her handler det om så mye mer enn akkurat mordet og dødsfallene i etterkant. Her er det barndom, avsløring av familiehemmeligheter, erkjennelse av forhold som har ført til at barn har vært delaktige i at foreldre har dødd. Maktkamper i universitetsmiljø og utpressing for å beholde finansiering til forskning. Det handler om penger, stillinger, posisjoner i forskningsmiljøet, redelighet og ikke minst om kjærlighet. Spennede lesing!

En kommentar om “Dinosaurens fjær

  1. Per Olav Kaldestad sier:

    Dette høyrest jo kjekt ut! Er òg spent på sanninga om fuglane:)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: