Publisert i litteratur

Jimmen

Et dikt – står det uten på boka til Øyvind Rimbereid er det mulig å lese et langt dikt? Ja det er det! Denne boka er diktet/fortellingen om hesten Jimmen og kjørekaren hans. Boka er skrevet på stavangerdialekt og for meg var det helt nødvendig å roe ned og lese langsommere enn ellers. Det var i grunnen helt greit for Rimbereid skaper så mange bilder og steminger at det tar litt tid å ta de inn. Hesten snakker/tenker et gammeldags språk, kort og huggende mens kjørekaren snakker stavangerdialekt. Jimmen og kjørekaren kjører rundt i gatene i Stavanger og henter matavfall. Vi får bilder av en nær fortid der oljeaktiviteten også spiller en rolle. Boka er nominert til Nordisk Råds litteraturpris og det er vel fortjent. Rimbereid har laget en fasinerende og vakker fortelling gjennom dette diktet.

Forfatter:

I love to read! Reading makes my small world larger, greater and more wonderfull. I live in Nordhordland near Bergen with my husband.

6 kommentarer om “Jimmen

  1. Har begynt å lese denne boka og er enig med deg. Boka fortjener nomineringen – men det var jo et veeeeldig vanskelig nynorsk da! Spesielt hestens. Til og med (?) jeg fikk problemer med enkelte ord. Boka er også nominert til Ungdommens kritikerpris. Tror nok norsklæreren må jobbe litt her, ja! Ha ha! Godt nytt år for resten!

  2. Ja, Espedal har jo vært mye i vinden både med Bragepris og kulturkjerringene, men det ser ut til at fokuset nå er mer på lyrikerne og det er flott! Jeg holder på å lese Lindstrøm: Dager i stillhetens historie så nå det er gjort har jeg lest begge de nominerte fra Norge. Jeg er så imponert over både Rimbereid og Lindstrøm, de behersker språket på en så myndig og flott måte at jeg blir helt misunnelig, tenk å kunne skrive sånn!

  3. Det hadde vært noe, det ja! Men vi får glede oss over at det er noen (andre) som kan. Espedal er ikke min mann men kan se at det er en god bok han har skrevet.

  4. Jepp, du har rett! Har ikke lest den siste til Espedal ennå og det kan bli en stund til for lånerne våre digger bøkene hans. Jaja, det finnes jo uendelige herligheter å lese. Godt nytt bloggår, Eli!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.