Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Den er vakker, tenker jeg, tvilen. Tvilen er  hovedpersonens følge i romanen til Merethe Lindstrøm. Gjorde hun det rette når hun gav fra seg barnet sitt, selv om hun var svært ung. Gjorde hun og Simon det rette når de sa opp hushjelpen Marija? Når de ikke fortalte om Simon sin bakgrunn til barna? Når hun slapp inn den fremmede i huset? Boka handler om et eldre ektepar som velger å ikke snakke om sin fortid. De forteller ingenting til barna. Simon holder på å bli senil eller vil han bare ikke snakke lenger? Eva lengter ut til mennesker, samtalen og kontakt med andre,men hennes manglende tillit til ordene holder henne tilbake. Når hun vil prøve å fortelle den yngste datteren om farens familie så finner hun ikke ordene og hun oppdager at Simon har prøvd å skrive brev til døtrene, men det ble med en kladd med mange forsøk.  De tre døtrene ønsker at moren skal søke faren inn på et aldershjem, men hun nøler og opplever at hun må gi ham fra seg på samme måte som hun ga fra seg sitt første barn. Dette er en lavmelt roman Lindstrøm har skrevet, men samtidig intens på en slik måte at du blir grepet og bare må lese videre. Språket er vidunderlig presist og det er mange setninger som bare er til å nytes. Får boka Nordisk Råds Litteraturpris, Ungdommens kritikerpris eller P2 lytternes pris den er nominert til alle tre? Ikke vet jeg, men uansett pris eller ikke, boka er vel verdt å lese!

5 kommentarer om “Dager i stillhetens historie

 1. bentebing sier:

  Ja, den er trist så hvis du ikke er in the mood for trist, så styr unna! Men boka er en stillistisk skjønnhet, så hvis det kan friste så er denne en perle.

  Liker

 2. Ingalill sier:

  Jeg lånte med meg denne hjem fra bibl. like før jul, men har ennå ikke blitt fristet nok til å lese. Den virket så trist, og nå har du bekreftet det for meg. Fortsetter i samme møkre nordiskprismørket som ifjor.
  Jeg leser den nok, men kanskje ikke riktig ennå.

  Liker

 3. bentebing sier:

  Ja, men jeg tror faktisk det blir et lyrikk-år i år. Jeg har ikke lest neon av de andre nominasjonene – det kan jo hende at det kommer noe helt spesielt og suverent fra et annet land i Norden???

  Liker

 4. Eli Frisvold sier:

  Enig med deg i alt men tror likevel jeg heier på en søppelkjører og gampen hans i år! På en annen side: Lindstrøm er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for annen gang… Hadde vært hyggelig hvis hun endelig fikk den!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: