Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Da jeg så denne tittelen på leselista for 2012 til Lines bibliotek ble jeg utrolig nysgjerrig og måtte straks og med en gang finne ut hva boka handlet om. Stella Gibbons ga ut denne boka i 1932 og den ble umiddelbart en suksess. Som flere tidligere og nålevende forfattere har opplevd, både med glede og beklagelse, har denne boka blitt hennes «varemerke» og det har kanskje ført til at andre bøker av forfatteren ikke har fått den rette oppmerksomheten? Det er kanskje sant, for både forfatter og bok var totalt ukjente for meg.  Cold Comfort Farm handler om den unge, foreldreløse selskapsløvinen Flora Poste som finner ut at hun skal reise til sine slektninger i Sussex, the Starkadders på gården Cold Comfort. På vei mot sitt oppdrag leser Flora The Higher Common Sense, av Abbe Fausse-Maigre og utrustet med visdom fra denne boken går hun løs på sin mission. Her skal slekten befris fra tante Ada Doom som «saw something nasty in the woodshed»  og svovelpredikanten Amos Starkadder må innse at han har et høyere mål enn å preke til syndere i nærmeste by. Det er en lang rekke mennesker vi kommer i kontakt med i denne romanen og alle er på en eller annen måte hemmet eller kuet av redsel for tanten Ada Doom. Den fryktløse Flora Poste skyr ingenting, men legger en snedig plan for å finne ut av hva det egentlig er som får tanten til å oppføre seg som hun gjør – og hun lykkes, selvsagt. Flora løser familiens problemer og finner selv kjærligheten, happy ending for alle.

Jeg kan vel ikke si at dette var en heftig leseropplevelse, men på samme måte som jeg i sin tid slukte P. G. Woodhouse og moret meg over hans karakterer, var denne boken en frydefull lesing. Bare legg merke til hvordan forfatteren bruker navnene på personene – fornøyelig! Hovedpersonen blir tatt nydelig på kornet og de andre personene har alle sine tydelige trekk som gjorde at jeg stadig satt og småfniste. Den kan absolutt anbefales til avslappende tidtrøyte og den er en slik bok som jeg uten tvil vil like å lese minst en gang til.

7 kommentarer om “Cold comfort farm

 1. Melusine sier:

  Jeg var litt skeptisk da jeg leste at Cold Comfort Farm var en komisk roman (sjelden jeg leser denne sjangeren), men en parodi klang bedre så jeg startet med godt humør. Som ble bedre og bedre etterhvert som jeg bladde om, absolutt en morsom bok!

  Liker

 2. astridterese sier:

  Jeg syntes også denne var morsom. Det er ikke så mange 1001-bøker som faller i den kategorien, så det var greit å lese en som gjorde det! 🙂
  En flott anmeldelse!

  Liker

 3. Jeg kommer også til å lese denne igjen, og for meg skjer ikke det med så mange bøker overhodet. Festlig bok, og fin omtale, Bente!

  Liker

 4. Ingalill sier:

  Jeg ble også betatt av språket. Historien er helt underordnet.
  Som Elida skal du ikke se bort ifra at jeg leser den igjen – eller kanskje noe annet av forfatteren, selv om de ikke er like gode – eller morsomme som denne kan hun jo skrive.
  Kunne også tenkt meg en sånn livsvisdombok det bare var å bla opp i
  hvis det skjedde noe – not included in the outline -)

  Liker

 5. Clementine sier:

  God anmeldelse! Boken minnet meg også mye om Wodehouse! Ble også veldig nyskjerrig på The Higher Common Sense av Abbe Fausse-Maigre .. kunne ikke noen skrive den?

  Liker

 6. bentebing sier:

  Det er noe med språket som sjarmerer meg helt i senk! Så fint at du likte denne og!

  Liker

 7. Elida sier:

  Fryktløse Flora Poste:-)

  Eg og kan godt tenke meg å lese denne om igjen, og det skjer ikkje med mange 1001-bøker 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: