Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

I mitt prosjekt å lese flere diktsamlinger har jeg funnet ut at utvalget skal gå etter linjene: favoritter og nysgjerrigheter. Første diktsamling var Carol Ann Duffy – i kategorien nysgjerrigheter, var et strålende bekjenskap som skal utforskes nærmere. Neste mann ut er en favoritt, nemlig Arnt Birkedal! Han er en av Norges poeter som snakker om fortid og nåtid på en rar og direkte måte. Han har skrevet mange diktsamlinger for alle aldersgrupper og fortellinger for barn. Jeg ble oppmerksom på ham da jeg leste Draumar og dynejakker (dikt for ungdom). Modig gjort tenkte jeg! Så leste jeg Valentin – da var jeg fan! Min favoritt diktsamling er (og ho andre), det har til nå ikke komment noen over og  ikke noen ved siden. Den siste som heter Sinus er en fyldig samling og temaene er gjenkjennelig med disse jentene i klassen, som tydeligvis har herjet med den stakkars Birkedal og ikke minst gitt ham en kilde å øse av til glede og underholdning for andre som har vært jenter i klassen;-).

Samlingen er i fire deler med følgende navn: 1. Eg vaknar i Bedhusbakken, 2. Med låghalt hjarte, 3. Rundt og 4. Attmeistra. Jeg leser oppmerksomt og helt med i de to første delene, det er nært, opplevd og jeg får være med forfatteren. Bare nyt dette:

EG KIMSAR OG SKIMTAR
Eg kimsar og skimtar
kjærleiken eg nærte for henne
ligga som ein freda,
nøkternmeld skoddebank, der
Boknafjordens brenningar
treffer flyssene med land,
og ferjene duppar
i ryddige opplag.

I del tre mister vi litt kontakten, for der forsvinner dikter-Arnt inn i drømmer og visjoner som jeg går meg litt vill i, henger knapt nok med i svingene, men så finner vi tonen igjen i del fire og jeg er i København når han skriver:

VÅR, I KØBENHAVN
Vera den einaste – ja,
det vil eg tru –
som sitt i ein dørglytt
i God Save The Kniks t-skjorte
i lett Vesterbro-rus
i skin av milde
biverknader
og les om att
Hundrad år
av Rasmus Løland.

Har du ikke lest Arnt Birkedal? Gjør det, bare gjøre det – la deg ikke skremme av Stavangerdialekt eller luftige tankesprett, for plutselig så spretter du med i ordlek og moro.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: