Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Sommerferieboken til Nordhordland Litterære Selskap er Tjenestepiken som forsvant av Tarquin Hall. Jeg har ikke begynt på ferien enda, men denne boken måtte jeg bare lese straks og med en gang og dessuten har ventelisten på biblioteket rukket å bli lang allerede. Har du lest og likt Damenes detektivbyrå nr.1? Denne boka har mange likhetstrekk med serien om Precious Ramotswe og hennes detektivbyrå i Botswana. Tarquin Hall´s helt Vish Puri bor derimot i Dehli i India og leder Ytterst Privat Etterforskning Ltd sammen med sine ansatte Håndbrekk, Lysrør, Dossen og Nattkrem, samt sin sekretær Elizabeth Rani. Vish Puri går kledd i sine dresser og Sandown tweedlue importert fra Bates of Jermyn Street Piccadilly. Han er en mester i forkledning og han løser sakene med den ytterste diskresjon. Sakene er både å sjekke bakgrunnen til unge menn som vil gifte seg inn i de bedre familiene og å løse mord- og forsvinningssaker.  Hans metoder blir sammenlignet både med Sherlock Holmes og Hercule Piorot, men Vish Puri er rask til å slå fast at disse er romanfigurer, mens han representerer det virkelige livet. Boken starter med Vish Puri som overvåker en ung mann som ønsker å gifte seg inn i en familie og de på sin side vil ha en bakgrunnssjekk for å se om han passer inn. Det viser seg at den unge mannen ikke har helt rent mel i posen og detektiven kan avslutte en ny sak. Når han vender hjem og er oppe på taket for å vanne chiliene sine blir han beskutt. Han blir ikke skadet, men hans mor får vite dette og kommer straks for å hjelpe ham med å løse mysteriet. Dette er Vish Puri særdeles lite fornøyd med, men før det har gått mange dager er han igjen oppslukt av mysteriet med tjenestepiken som forsvant og bakgrunnssjekk på en ny ung mann. I midlertid er hans mor i gang med sine egne undersøkelser og hun har sine egne metoder for å løse saken.   Vish Puri har flyskrekk, spiser for mye og for sterk mat og alle kona  Rumpi`s forsøk på å slanke ham, blir motarbeidet. Han har en mild og snill kone og en svært geskjeftig mor, samt som sagt sine medarbeidere som gjør at sakene får de beste løsninger.

Dette er både en koselig bok, lett å lese og med mye humor. Boka gir en smak av India både gjennom beskrivelsen av miljøet rundt Vish Puri og hans refleksjoner omkring korrupsjon, utnytting av naturressurser og kastesystemet. Det gjør at boka blir mer enn lett kos og får meg til å få lyst til å lese mer om landet. Bak i boka er det en fyldig ordliste over indiske ord og uttrykk noe som bidrar til autensitet i fortellingen. I følge forfatterens nettside er skal det være tre bøker i denne serien, en er allerede utkommet (på engelsk) og en kommer i juli, det er bare å glede seg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: