Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Jeg begynte å lese Mississippi av Hillary Jordan fordi en på jobben fortalte meg at dette var en dårlig bok. Jeg pleier ikke å lese bøker med en slik anbefaling, men når forsiden på boken sammenligner den med Barnepiken, så måtte jeg sjekke selv. Boken handler om Laura som gifter seg med Henry McAllan og flytter fra byen til en bomullsplantasje i Mississippi-deltaet. På flyttelasset har de to jenter og en grinete, kravstor og ondskapsfull svigerfar (far til Henry). Laura er vokst opp i en småby og tror at de skal fortsette livet i en småby, men huset Henry hadde fått løfte om blir lurt fra dem og de må bo i et falleferdig hus på plantasjen. Laura får nesten panikk ved tanken på å klare alt dette alene, men hun får hjelp av Florence, en av forpakternes kone og tingene faller på et vis til ro. Henry vil kalle huset Solbakken, men Laura og barna kaller det Gjørmehølet – og slik blir det.

Etterhvert kommer yngstebror til Henry, Jamie også til plantasjen og han bringer med seg både glede og konflikter inn i familien. Tiden er 1946, andre verdenskrig er over og heltene vender tilbake hver med sine skader og minner. En av heltene som vender tilbake er Ronsel, sønn av den svarte forpakteren Hap og Florence. Ronsel har opplevd krigen i Europa og ikke minst å være en likemann med de hvite. Når han vender tilbake til Mississippi er det andre regler som gjelder og det får han merke fra første dag. Ronsel kommer i kontakt med Jamie og de utvikler et slags vennskap som får faren og flere av bygdas mektige menn til å begå en grusom handling. Boka har seks fortellere, Laura er hovedfortelleren og driver historien framover. Jeg likte boken og måten den ble fortalt på, men det forundrer meg hvor lite Laura reflekterer over sitt liv og at den uhyrlige handlingen som ble gjort mot Ronsel ikke setter noen spor verken hos henne eller Henry – tiden var kanskje ikke inne? Boken minner meg om Det malte huset av John Grisham – der gutten Luckas er hovedpersonen og vi får oppleve kampen for tilværelsen, gjørmen som er over alt, fraværet av skjønnhet og brutaliteten i samfunnet. Det er flere år siden jeg leste denne boken, men jeg husker den ennå med glede. Jeg er ikke sikker på at jeg vil huske Mississippi like lenge.

5 kommentarer om “Mississippi

 1. Det er litt morsomt at negative omtaler får en til å plukke opp en bok, det er noe med det som pirrer av og til. Jeg syntes at negative omtaler på min blogg får vel så mye oppmerksomhet som de positive, det er nok noe i det at all PR er god PR.

  Jeg har hatt lyst til å lese boken, og jeg har det fortsatt etter å ha lest dine ord om den, Bente.

  Kunne du forresten tenkt deg å la andre bokbloggere bli litt bedre kjent med deg? Jeg har hatt en fast spalte gående en stund, den har nå hatt sommerferie, hvor jeg forsøker å vise frem alle de fine, norske bokbloggene som finnes der ute. Tenkte jeg skulle sende deg en e-post, men jeg fant ingen kontaktadresse her.

  Ha en riktig fin helg.

  Liker

 2. bentebing sier:

  Takk skal du ha Beate! Jeg leste faktisk din omtale før jeg gikk i gang med min og jeg burde jo ha lagt igjen et lite spor… Jeg hadde faktisk litt problemer med hvordan jeg skulle «angripe» denne boka, men da er det så supert å kunne sjekke andre bokbloggere og få noen innfallsvinkler:-)

  Liker

 3. Fin omtale:-) Har lest boken og likte den veldig godt, men nå når du sier det så syntes jeg også at laura reflekterte lite over livet sitt og jeg fikk ikke det helt frem i min omtale av boken. Blke nysgjerrig på den andre boken du nevner der så den skal sjekkes ut.

  Ha en fin dag!
  Mvh
  Beathesbokhylle

  Liker

 4. bentebing sier:

  Takk skal du ha! Ja, denne boka har ligget på vent en stund hos meg og, men da jeg oppdaget at det var venteliste på den her på biblioteket så fikk jeg farten opp… Hvis du skal prioritere vil jeg heller anbefale Det malte huset av John Grisham, boka er ikke en krim og ganske utypisk Grisham, men fin. Kanskje du får tid til begge?

  Liker

 5. astridterese sier:

  Jeg har tittet litt på Mississippi, men uten å bli overbevist. Din flotte omtale fikk meg imidlertid til å revurdere min bestemmelse 🙂 Du fikk meg til å bli nysgjerrig, og når jeg blir nysgjerrig på en bok blir den som regel lest 🙂
  Takk for inspirasjon!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: