Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

stockholmoctavoPantagruel var så greie at de sendte Stockholm octavo til meg for en stund siden og det var en fryd å lese denne boken. Forfatteren er Karen Engelmann, er utdannet grafisk designer, og hun  debuterer med denne boken. Handlingen foregår i Stockholm i perioden 1789 – 1793. Det er urolige tider i Europa og sterke skillelinjer går mellom royalister og republikanerer. Gustav den III er konge i Sverige og han er sterkt involvert i å redde den franske kongefamilien. Kongens bror Karl leter etter en måte å » bli kvitt» broren på, slik at han kan overta styringen av landet mens Gustavs sønn blir myndig. Kong Gustav innførte trykkefrihet, avskaffet tortur og slo hardt ned på korrupsjon. Han var en svært aktiv konge, noe som fallt flere tungt for brystet. Hovedpersonen i boken er Emil Larsson, tollbetjent og lidenskaplig kortspiller. Hans overordnede presser ham til å finne en ektefelle ellers vil han bli sagt opp, men den gode herr Larsson har ingen trang til å gifte seg. Han kommer i kontakt med Sofia Spurv som har en salong hvor det spilles kort og hun er sannsigerske for Gustav den III. Hun er også en svoren royalist og legger sine planer for hvordan kongen skal beskyttes mot de som er hans fiender. Fru Spurv får en visjon til Emil Larsson og legger en octavo for ham. En octavo er åtte kort som symboliserer åtte personer: følget, fangen, læreren, budbringeren, skjæren, lurendreieren, gevinsten og søkeren som er det niende kortet og Emil selv. Emil må finne «sine» personer slik at veien til kjærligeht og forening kan åpenbare seg.  Emil er sikker på at kjærlighet og forening er ekteskap og særlig ekteskap med Carlotta, datteren til vinhandleren, men hun blir sendt til Finnland av foreldrene og er slik raskt ute av bildet. Han treffer etterhvert alle de åtte, men selv om de vil føre ham fram mot målet, så har de og sin egen agenda og vil utnytte ham til sin fordel.

En av de som allierer seg med kongens bror Karl er fru Uzanne, en mester i bruken av vifter. Hun samler på kostbare vifter og hun lærer unge damer hvordan de skal bruke viftene til å flørte, herske og dominere. Uzannen har skumle planer for hvordan hun skal skade Gustav III og hun er så slu at hun nesten eller  er det slik at hun klarer å sette dem ut i livet …

Boken er som sagt en fryd å lese, spennende, gode glimt av Stockholm på denne tiden og jeg fikk lyst til å lese mer om den svenske historien som på så mange måter er knyttet sammen med vår

2 kommentarer om “Stockholm octavo

  1. bentebing sier:

    Ja, dette var en helt super leseopplevelse! takk for kommentar:-)

    Liker

  2. Jeg er så enig med deg. Er ikke helt ferdig med den selv, har vært litt mye i høst, men jeg liker det også. Elsket språket og kjente at boken var en sånn bok som det er godt å synke ned i en godstol med.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: