Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Himmelrs kokkEr det muuulig, sier barnebarnet hver gang han forundrer seg over noe. Dette uttrykket har han nok hørt fra mammaen og adaptert det til sitt bruk. Siden vi alle synes han er et av verdens mirakler, har vi andre i familien en tendens til å ape etter ham og bruke uttrykket når det måtte passe slik. Når det gjelder denne boken, passer uttrykket! Himmlers kokk er morsom, sørgelig, hjerteskjærende, glad, livsbejaende og utrolig, ja, er det rett og slett muuulig å skrive slik at latter og tårer sitter like løst? Boken handler om Rose og hennes liv. Hun ble født i 1907 og vokste opp i en armensk familie i en liten landsby. Familien ble utslettet i forbindelse med tvangsdeportasjonen av armenere rett før første verdenskrig. Rose slapp unna og fordi hun var vakker ble hun tatt vare på av en muslimsk mann og fikk bo i hans hus. Hun kommer seg videre til Frankrike og der treffer hun sitt livs kjærlighet Gabriel Beaucaire. Rose lager mat, nydelige retter som forfører både mannen i gata, de mektige og de farlige. Hun og Gabriel åpner en restaurant i Paris på begynnelsen av 1930-tallet og gjestene strømmer på. Verdenspolitikken kommer også gjennom dørene til den lille restauranten og dette får grusomme konsekvenser for Rose og den vesle familien hun nå har fått. Når krigen kommer til Paris, kommer også tyskerne inn i restauranten og Himmler «oppdager» henne. Hun blir Himmlers kokk og hun møter det tyske maktapparat, noe som får helt andre konsekvenser for henne enn det hun (og vi) kan forestille oss.
Det kokekunsten og livsmotet som holder Rose oppe, hør bare her:
Livet er som en bok du liker, en fortelling, en roman, en historiebok. Du blir knyttet til personene og lar deg rive med av det som skjer. Mot slutten har du ikke lyst til at det skal være over, enten du skriver eller leser. Sånn er det med meg. Spesielt fordi jeg ennå har så mye jeg skulle ha gjort og sagt.
Jeg vet at leppene mine vil fortsette å bevege seg, også når de er blandet med jord, og at de vil fortsette å si ja til livet, ja, ja,ja….
Boken beskriver tap, raseri over livets brutalitet og sorgen over å miste sine næreste og kjæreste, men igjen så er det dette fantastiske livsmotet som slår igjennom og gir energi og leseglede. Stemningen i boka får meg faktisk til å tenke på Storm i juni av Irène Némirovsky, kanskje jeg er helt på jordet her, men…

Forfatteren Franz-Olivier Giesbert har skrevet flere bøker, men dette er den første på norsk og det er bare å håpe på mer! Takk til Pax for leseeksemplar,

6 kommentarer om “Himmlers kokk

 1. bentebing sier:

  Thanks Christa! When I start writing I always have pondered out the first sentence, that is I don´t sit down to write before I know how to start. I use some time to walk around the house doing thing that doesn`t aquire a lot of thinking and doing so the ideas tend to pop up. I think people use a selection of methods to start writing and this one works for me.

  Liker

 2. Christa sier:

  First off I want to say superb blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you don’t mind.
  I was interested to find out how you center yourself and clear your head before writing.

  I’ve had a hard time clearing my thoughts in getting
  my thoughts out. I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are lost
  just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips?

  Many thanks!

  Liker

 3. bentebing sier:

  Dette med leselister er bra, og – av og til er det bøker som rykker kjapt fram i køen – helt på sin plass. Håper du liker den! Tusen takk for kommentar!

  Liker

 4. bentebing sier:

  Ja, dette vet jeg en del om… men skal du lese noe morsomt, lettlest og samtidig interessant så er dette boka! Tusen takk for kommentar!

  Liker

 5. astridterese sier:

  Denen ligger her i hyllla mi. Jeg så på den i går da jeg trengte en stabel bøker til å holde nede duken på utebordet i vinden 🙂 Ja, jeg skal køpe klyper. Men altså. Jeg fikk den for en stund siden men har ikke helt klart å holde følge med leselisten min i det siste. Den høres fin ut og rykker noen hakk frem i køen 🙂

  Liker

 6. Artemisia sier:

  Denne ser jeg frem til å lese, men du vet- alle disse bøkene på vent som hyler i hylla..

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: